Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet anlaştı, geçiş dönemi 3 yıl olacak

Anlaşmaya göre meclisin yüzde 67'si ÖDBG'den yüzde 33’ü ise siyasi partiler ve diğer güçlerden oluşacak

Fotoğraf: Reuters

Sudan'da 30 yıllık Ömer el-Beşir'in devrilmesinin ardından yönetimi devralan Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefeten çatı oluşumu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) uzun süren müzakereler sonucu anlaştı.

Geçiş döneminin nasıl olacağı, ne kadar süreceği ve meclisin nasıl oluşturulacağına yönelik maddelerin yüzde 90'ı üzerine anlaşma sağlandığı bildirildi. Maddeler şu şekilde:

-Geçiş dönemi 3 yıl olacak

-24 saat içinde geçiş dönemi ile ilgili  imzalar atılacak

-Yasama meclisi 300 üyeden oluşacak

-Bakanlar kurulu Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri arasından seçilecek

-Meclisin yüzde 67'si Özgürlük ve Değişim Güçleri'nden, yüzde 33’ü ise siyasi partiler ve diğer güçlerden oluşacak

-Başkanlık meclisi ÖDBG ve Askeri Geçiş Konseyi'ndeki üyelerden oluşacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan'da ne olmuştu?

Ülkede 19 Aralık'ta ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Savunma Bakanı Avad bin Avf, 11 Nisan'da devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurmuştu.

Avf, 24 saat geçmeden yaptığı açıklamayla kendi isteğiyle görevden ayrılmış, Askeri Geçiş Konseyi'nin yeni başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan olmuştu.

Bu süreçte ülkedeki protestolar devam etmişti. Askeri Geçiş Konseyi ÖDBG'nin sivil Devlet Başkanlığı Konseyi'ne katılımına karşı çıkıyordu. Son olarak geçen hafta Askeri Geçiş Konseyi muhalefetle anlaşılamaması halinde 6 ay içinde seçime gidileceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU