Plastik kirliliği, oksijen üreten bakterilere zarar veriyor

Bilim insanları plastik maddelerden sızan kimyasalların, prochlorococcus adı verilen fotosentetik bakterilere zarar verdiğini keşfetti

Fotoğraf: The Independent

Plastik kirliliği, soluduğumuz oksijenin yüzde 10’unu üreten ve okyanuslarda bulunan bakterilere zarar veriyor.

Yeni bilimsel araştırmaya göre, plastik maddelerden sızan kimyasallar, prochlorococcus adı verilen, denizlerdeki en yaygın fotosentetik organizmanın gelişimini etkiliyor.

Macquarie Üniversitesi'nden, makalenin ortak yazarı Lisa Moore, The Independent’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, plastik kirliliğinin yeni ve beklenmeyen bir tehlikesini ortaya çıkardı.”

Hayvanların plastikten zarar gördüğü biliniyor. Ancak, denizlerdeki besin zincirinin temelini oluşturan bakterilerin atıklardan nasıl etkilendiği konusunda hiçbir şey bilinmiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu araştırma, prochlorococcus adlı küresel bir popülasyona sahip bakterinin plastik kirliliğinden nasıl etkilendiğini açıklayan ilk çalışma niteliğinde.

Macquarie Üniversitesi'nden, makalenin başyazarı Dr. Sasha Tetu, “Bu minik organizmalar, denizlerdeki habitat için çok önemli. Çünkü karbon döngüsüne katkı sağlıyor ve toplam oksijenin yüzde 10’unu ürettiği düşünülüyor” dedi.

Tetu sözlerine şöyle devam etti:

“Yani solduğunuz her 10 oksijen molekülünden birini bu minik canlılara borçlusunuz. Ancak bu deniz bakterilerinin insanların neden olduğu kirliliğe nasıl tepki verdiği bilinmiyordu.”

Bilim insanları, laboratuvar ortamında proklorococcus bakterilerini plastik poşetten ve PVC ürünlerinden sızan kimyasal maddelere maruz bıraktı.

Bunun sonucunda, kimyasalların bakterilerin işlevini yitirmesine neden olduğunu ve genetiğini büyük ölçüde değiştirdiği keşfedildi.

Dr. Tetu Communications Biology adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmayla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Plastik kirliliğinin denizlerdeki etkisini gerçekten anlamak ve bu etkiyi hafifletmek istiyorsak, fotosentetik mikroplar da dahil olmak üzere mikrobiyal grupları nasıl etkilediğini göz önünde bulundurmamız gerekir.”

Plastik kirliliğinin her yıl daha da arttığı biliniyor. Denizlerdeki plastik atık miktarının, 2050’ye kadar balık miktarını aşacağı düşünülüyor.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU