80 insan hakları kuruluşundan Biden'a ortak mektup: Sözünü tut, federal idam cezasını kaldır

Mektupta, "Bu tür devlet onaylı cinayetler sadece insanlık dışı değil, aynı zamanda ülkemizin en temel demokratik ilkeleriyle ve sivil hakların korunmasıyla da derin bir çelişki oluşturmaktadır" ifadesi yer aldı

İdam cezasının kaldırılması için ABD Yüksek Mahkemesi önünde gerçekleştirilen bir eylem (AFP)

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Uluslararası Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu 80'den fazla kuruluştan oluşan koalisyon, ABD Başkanı Joe Biden'a hitap ettikleri ortak mektupla federal idamların sona erdirilmesini istedi.

CNN'in haberine göre söz konusu mektupta, federal ölüm cezasının kaldırılması ve cezaevlerinde idam edilmeyi bekleyen 49 mahkum hakkında verilen cezaların değiştirilmesi talep edildi:

Bu tür devlet onaylı cinayetler sadece insanlık dışı değil, aynı zamanda ülkemizin en temel demokratik ilkeleriyle ve sivil hakların korunmasıyla da derin bir çelişki oluşturmaktadır.

Acımasız ve olağandışı bir ceza olan ölüm cezası, 8. ve 14. değişiklik maddelerine de uymamakla birlikte uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerimizin ihlali anlamına gelmektedir.

1973'ten bu yana haklarında idam cezası verilen 170'den fazla kişinin masum oldukları anlaşılıp beraat ettirilmesi, ceza hukuku sistemimizdeki yüksek hata eğilimini ve ardından ortaya çıkabilecek akıl almaz sonuçları gözler önüne sermektedir.

Masum bir insanı idam etme olasılığını ortadan kaldırmanın tek yolu, o cezayı tamamen yok etmektir.

Biden'ı ceza adaleti reformunu da içeren seçim vaatlerini hayata geçirmeye davet eden mektuba göre, yeni başkanın bu alandaki planının bir kısmı, federal ölüm cezasını kaldırmayı ve eyaletlere böyle bir cezalandırmanın peşine düşmemeleri için inisiyatif tanımayı öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN konuyla ilgili haberinde ayrıca, ülkede 13 erkek ve bir kadın mahkumun 20 Ocak'ta gerçekleşen başkanlık yemin töreninden 5 gün önce infaz edilmesinden bu yana Adalet Bakanlığı'nın gündeminde herhangi bir infaz planı bulunmadığını belirtti.

Koalisyonun mektubuyla ilgili Beyaz Saray'dan henüz bir açıklama gelmezken, Basın Sekreteri Jen Psaki'nin 25 Ocak'ta "Biden'ın ölüm cezasına karşı olduğu" yönündeki sözleri hafızalarda yerini koruyor.

ABD'de federal ölüm cezasının sona erdirilmesine yönelik çağrılar, Biden'ın kasım ayındaki seçim galibiyetinden önce de gündeme getirilmişti.

Donald Trump döneminin Adalet Bakanı William Barr'ın Temmuz 2019'da federal infazları yeniden başlattıklarını duyurduğu gün, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyesi Ayanna Pressley bu adımı durdurmak için bir yasa tasarısı sunmuştu.


Independent Türkçe, CNN, HRW

DAHA FAZLA HABER OKU