Avustralya kedilerin dışarı çıkmasını yasaklamayı tartışıyor

Hükümet yetkilileri, başıboş hayvanlarla ilgili şikayetlerin artmasıyla, mevcut kedi ve köpek mevzuatını gözden geçirmeye başladı

Fotoğraf: The Independent

Batı Avustralya’da, başıboş hayvanlarla mücadele etmek amacıyla ev kedilerinin belirli saatlerde dışarı çıkması yasaklanabilir.

Başıboş hayvanlarla ilgili şikayetlerin artmasından sonra hükümet yetkilileri, mevcut kedi ve köpek mevzuatını gözden geçirmeye başladı.

2011’deki Kedi Yasası konusunda yapılması önerilen değişiklikler, kedilerin tamamen ya da gün doğumu ve gün batımı arasında dışarı çıkmasını yasaklayabilir.

Cat Haven'ın işletmecisi Roz Robinson, sosyal yardım kuruluşunun ev kedilerini içeride veya özel amaçla hazırlanan dış mekanlarda tutulmasını desteklediğini belirtti. Robinson ayrıca, zorunlu kısırlaştırma yaşının 6 aydan 3 aya indirilmesi çağrısında bulundu.

 

 

Yasadaki olası bir değişiklik, gürültü çıkaran veya tehlikeli olan köpeklerin sahiplerine verilen cezaları da ağırlaştırabilir.

PerthNow adlı haber sitesine göre, Perth'de her hafta ortalama 25 kişi köpek ısırması şikayetiyle hastanelere başvuruyor.

Köpeği insanlara veya hayvanlara saldıran kişiler, 2013’den beri 10 bin dolar (yaklaşık 60 bin TL) para cezası veya 12 ay hapisle cezalandırılıyor.

Toplumdaki genel düşünce ise bu cezaların bazı insanların köpek sahibi olmanın getirdiği sorumluluğu almasını sağlayacak kadar yüksek olmadığı yönünde.

Batı Avustralya Korucu Birliği (WARA) de üretimi yasaklanan Pit Bull gibi melez ırklar için yaptırımların daha fazla olmasını istedi.

Yerel Yönetimler Bakanı David Templeman, “Hükümet, Batı Avustralya'daki kedi ve köpeklerin kontrol ve yönetimine ilişkin mevzuatın güncel ve amacına uygun hale getirileceğini taahhüt ediyor” dedi.

Templeman, sözlerine şöyle devam etti:

“Yasalar toplumun bütününü etkiliyor: Evcil hayvan sahiplerini sorumlu olmaya teşvik etmek, toplumun ve diğer hayvanların güvenliğini sağlamak, kayıp evcil hayvanları sahiplerine kavuşturmak, barınaklarda yaşayan veya uyutulan hayvan sayısını azaltmak…”

The Independent, Nisan ayında, Avustralya hükümetinin, sayısı milyonlara ulaşan vahşi kedileri öldürmek amacıyla zehirli sosis kullandığını bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The New York Times’ın haberine göre, kanguru eti, tavuk yağı, baharatlar ve zehirden oluşan sosisleri yiyen kediler 15 dakika sonra ölüyor.

Öte yandan bu uygulamanın, hükümetin yerli hayvan türlerini korumak için uyguladığı söyleniyor.

Biological Conservation adlı bilimsel yayında yer verilen 2017 tarihli çalışmaya göre, Avustralya'daki vahşi kediler, her yıl 377 milyon kuş ve 649 milyon sürüngen öldürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU