Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ÇED kararına Danıştay engeli

Bakanlığın 2015 yılından beri sitelerinden kaldırdığı raporlar için, Danıştay idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2015 yılından beri internet sitelerinden kaldırılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları ile ilgili Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu idari işlemin yürütmesini durdurma kararı verdi. 

Bakanlığın 4 yıl önce aldığı karar üzerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Çevre Mühendisleri Odası, Danıştay 14. Dairesi’ne kararın iptali için başvuruda bulunmuştu. Çevre Mühendisleri Odası talepleri reddedilince, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na başvurdu. Kurumun başvurusu sonucunda mahkeme idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

"Sağlıklı çevrede yaşama hakkı ancak katılımcılıkla mümkündür"

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu yaptığı yazılı açıklamada “Vatandaşın hızlı ve etkin bilgi edinmesini engelleyen, halkın ÇED sürecine katılımını zorlaştıran, her vatandaşın projelerin inşaat ve işletme dönemlerine dair rapor ile uygulamayı karşılaştırma hakkını sekteye uğratan, tabiri caizse çağ dışı bir yaklaşım hayata geçirilmiştir. Sağlıklı çevrede yaşama hakkı ancak ve ancak katılımcılıkla, vatandaşın çevresel etkileri gözlemlemesi ve kamu kurumlarına bildirim yapması ile mümkündür ve ÇED raporları bu önemli görev için vazgeçilmez bir araçtır” dedi. 

Bozoğlu, kararın ardından bakanlık ile birçok kez görüşülmesine rağmen, sorunun devam etmesi üzerine hukuki yola başvurduklarını söyledi:

“21. yüzyılda, bilgiye erişimin her geçen gün önemi artarken, e-Devlet uygulamasına geçilmişken, kamu kurumlarında elektronik imza devri başlamış, bürokrasi azaltılacak denilirken, bakanlığın bu kararı odamız tarafından kabul edilemez bulunmuştur”

Karara göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED raporlarını tekrar erişime açmak zorunda

Söz konusu karar doğrultusunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, geçmişten günümüze bütün ÇED raporlarını, eksiksiz bir şekilde internet sitesi üzerinden erişime açmasına karar verildi. 

Bakanlık, 29.06.2015 tarihinde “ÇED Kararlarının Duyurulması” başlığıyla 81 il valiliğine, hem bu tarihe kadar olan hem de bu tarih sonrasındaki ÇED olumlu kararı olan projelerin ÇED raporlarının, bakanlık internet sayfasından kaldırılmasına karar vermişti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU