Sherlock Holmes için basılan madeni parayı alan büyütece de ihtiyaç duyacak

50 peni’lik madeni paraların üzerinde ne yazdığını çözmek kolay değil

Fotoğraf: The Independent

İngiliz Darphanesi, yazar Arthur Conan Doyle’un doğumunun 160. yılını kutlamak için üzerinde Sherlock Holmes öykü isimleri bulunan 50 peni’lik madeni paralar bastı.

Paraların bir yüzünde meşhur piposu ve şapkasıyla Sherlock Holmes tasviri yer alıyor. Bu tasvirin etrafındaysa ünlü Sherlock Holmes öykülerinin isimleri yazıyor. Ancak bu yazılar öyle küçük ki, okuyabilmek için büyüteç gerekiyor. 
 

royalmint.jpg
Fotoğraf: The Independent


Madeni paraların tasarımcısı Stephen Raw, yazıların küçük olmasından doğan büyüteç ihtiyacının, parayı tutan kişilerin “içindeki dedektifi” dışarı çıkarmasını umuyor. Raw, “Bu ‘metnin gizemini’ çözmenin tek yolu, gözü pek hafiyenin daima yanında taşıdığı bu vazgeçilmez alet 'büyüteci' kullanmak” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paraların üzerinde isimleri yazan öyküler arasında Baskervillerin Köpeği (The Hound of the Baskervilles), Dörtlerin İmzası (The Sign of the Four) ve Korku Vadisi (The Valley of Fear) bulunuyor.

İngiliz Darphanesi’nin internet sitesinde satışta olan madeni paraların tedavülde olmayan bir versiyonu 10 sterlin’den (yaklaşık 78 TL), altın versiyonuysa 795 sterlin’den (yaklaşık 6 bin TL) alıcısını bekliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU