Mısır’da öldürülen İtalyan gencin ailesi: Sisi cinayetten haberdardı

Yazdıkları mektupla Sisi’ye seslenen Regeni çifti, “Bu barbarlık cezalandırılmadığı sürece dünyada hiç kimse ülkenizde kalamaz ve orada kendilerini güvende hissedemez” dedi

Giulio'nun annesi Paola Regeni / Fotoğraf: Reuters 

Alessio Perrrone - The Independent 

Kahire’de 2016’da ölü bulunan Cambridge Üniversitesi doktora öğrencisi Giulio Regeni’nin ailesi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye hitaben yazdıkları mektupta, Sisi'yi oğullarının öldürülmesi planından haberdar olmakla suçlayarak adaletin yerine getirilmesini istedi.

Konuyla ilgili adım atmamakla suçladıkları Sisi’yi kınayan Paola ve Claudio Regeni çifti, çocuklarının öldürülmesinin ve Mısır’ın insan hakları sicilinin bu ülkedeki herkesin güvenliğine gölge düşürdüğünü belirtti. 

Regeni ailesi, La Repubblica gazetesinde İtalyanca, İngilizce ve Arapça yayımlanan mektupta şu ifadeleri kullandı:

“Oğlumuz Giulio’nun sizin haberiniz olmadan ya da sizin isteğinize muhalif bir şekilde kaçırılması, işkence görmesi ve öldürülmesine inanmak güç. Bu barbarlık cezalandırılmadığı sürece dünyada hiç kimse ülkenizde kalamaz ve orada kendilerini güvende hissedemez.”

Sisi’ye geçen yıllarda verdiği sözü hatırlatan aile, “Mart 2016'da ‘Olayı aydınlatıp hakikate ulaşacağız, adaleti sağlamak için İtalyan yetkilileriyle birlikte çalışacağız ve oğlunuzu öldüren suçluları cezalandıracağız’ demiştiniz. Sözünüzü tutmadınız. Mısırlı yargı makamlarından bugüne dek gerçek bir işbirliği görmedik” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır Cumhurbaşkanı’na meydan okuyan mektupta ayrıca, “Sözünün eri biri olduğunuzu kanıtlama şansınız var. Beş şüpheliyi İtalyan adaletine teslim edin ve bizi izleyen dünyaya saklanacak hiçbir şeyiniz olmadığını gösterin” satırları yer aldı. 

2016’da Kahire’de cansız bedeni bulunan Giulio Regeni’nin cesedinde işkence izlerine rastlanmıştı. Gencin kemikleri kırılmış, dövülmüş ve vücudunda sigara söndürülmüştü. Cinayet sonrası hazırlanan 220 sayfalık otopsi raporuna göre, gencin bedenine birtakım harfler ve işaretlerin kazındığı da ortaya çıkmıştı. 

 

giulio regeni indy.jpg
Giulio Regeni / Fotoğraf: The Independent

 

Mısır’da hükümet ve güvenlik hizmetleri Regeni’yi gözaltına aldıkları iddialarını reddetse de bazı istihbarat kaynakları İtalyan gencin söz konusu yıl 25 Ocak’ta Kahire metro istasyonu dışında polis tarafından gözaltına alındığını itiraf etti. Diğer taraftan Regeni’nin tutuklanmadan önce takip edildiği ve soruşturulduğuna dair kanıtlar da bulunuyor. 

Öğrencinin ölümünde güvenlik güçlerinin rolü olduğu yönündeki iddiaları araştırmayı reddeden ve başka alternatif açıklamalar getiren Mısır yönetimi ağır şekilde eleştiriliyor. 

Mısır, olayla ilgili bugüne dek şüphelilerin isimlerini vermedi. İtalya ise yakın zamanda Mısır güvenliğinden 5 erkeğin ismini paylaştıysa da Mısırlı yetkililerden hiçbir adım gelmedi. 

Geçen hafta ortaya çıkan yeni bir tanık, Mısırlı istihbarat ajanlarının kendi aralarında “İtalyan adam" hakkında konuşmalarına kulak misafiri olduğunu ve adamın İngiliz ajanı olduğu düşünüldüğü için dövüldüğünü söylemişti.

Alıntılar İtalyanca'dan çevrilmiştir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU