İran, meşhur halısını dolar yerine kullanmak istiyor

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve 7 Ağustos'ta birinci 5 Kasım'da da ikinci aşama yaptırımları başlatmasıyla zor günler geçiren İran, ekonomisine nefes aldırmak için ithalat yaptığı ülkelere aldığı mallara meşhur halısını takas etmeyi önerdi

İran El Dokuma Halı Kooperatifi Birliği Başkanı Abdullahi Behrami, ekonomik yaptırımlar nedeniyle ABD'ye halı ihracatının durduğunu açıkladı.

Abdullahi Behrami, "Halı ihracatının yüzde 35'ini ABD'ye gerçekleştiriyorduk, yaptırımlar nedeniyle 6 Kasım tarihinden sonra bu ülkeye ihracat yapamaz olduk" dedi.

Behrami, “ABD pazarını kaybettik ama Rusya, Çin ve Güney Afrika’da yapacağımız çalışmalarla kaybın önüne geçmeyi planlıyoruz” dedi. 
 

İran halı ihracatı için takas yöntemi üzerine yoğunlaştı

İran Halı Merkezi Başkanı Feriştah Destpak, ABD yaptırımlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle ithalat yaptığı ülkelere ürün bedeli olarak halı satarak takas ticareti yapmak istediklerini söyledi.

İran’ın 2017 yılında ABD, Almanya, Kanada, Japonya ve Çin’e 428 milyon dolar halı ihracatı yaptığına dikkat çeken Destpak, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımları yeniden devreye sokmasının ardından halı ihracatının sürdürülmesi için gereken önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Destpak ayrıca son dönemde bir Çin tren vagonu şirketi ile müzakere ederek bu şirketten yılda 500 milyon euro ithalat karşılığında halı ihracatı yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.


ABD'nin İran ambargosu

ABD Başkanı Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile birlikte imzalanan nükleer anlaşmadan, ülkesini 8 Mayıs'ta çekmişti.

Bu kararın ardından Washington yönetimi, İran'a yönelik ilk yaptırım paketini 7 Ağustos’ta, ikinci paketini 5 Kasım'da yürürlüğe koymuştu.

İlk yaptırım paketi, İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum ve kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini yaptırımlara tabi hale getirmişti. 

İkinci paket ise enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsamıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU