Almanya'dan Belarus'taki protestoculara açık destek: "Okuldan atılanlara burs vereceğiz"

"İktidardakiler, dünyanın bu cesur insanları unutacağını düşünüyordu. Bunun yaşanmasına izin veremeyiz"

Belarus'un nüfusu yaklaşık 9,5 milyon (Reuters)

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Belarus'taki protestoculara desteklerinin sürdüğünü söyledi. 6 Şubat'ta bir açıklama yapan Maas, 21 milyon euroluk (yaklaşık 178 milyon TL) Belarus Sivil Toplum Eylem Planı'nı duyurdu.

Belarus'u yaklaşık 27 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Ağustos 2020 seçimlerini kazanmasıyla ülkede tartışmalar alevlenmişti. Zira muhalefet seçimde hile yapıldığını öne sürmüş ve Lukaşenko'ya karşı protestolar düzenlenmeye başlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lukaşenko yönetimi protestoları sert biçimde bastırırken binlerce protestocu gözaltına alınmıştı. Muhalif isimler ya hapse girmiş ya da başka bir ülkede sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Belarus'la Çevrimiçi Dayanışma Konferansı'nda konuşan Maas, Almanya'nın ve Avrupa Birliği'nin (AB) Belarus halkıyla dayanışma içinde olduğunu söyledi. Sputnik International'ın haberine göre, Lukaşenko'ya ve rejimine yaptırım uyguladıklarını belirten Maas, Belarus Sivil Toplum Eylem Planı'na dair şöyle konuştu:

Protestolara katıldığı için okuldan atılan öğrencilere burs vereceğiz. Bağımsız medyayı destekleyeceğiz. İşkence kurbanlarına psikolojik destek vereceğiz. Eziyet gören Belarusluların Almanya'ya gelmesine izin vereceğiz.

Belarus'ta yaşanan insan hakları ihlallerini tespit edebilmek için de çalışma yürüttüklerini belirten Maas, "Sorumlu tutulacakları gün gelecek. Belarusluların demokrasiden, özgürlükten ve hukukun üstünlüğünden yararlanabileceği gün gelecek. O günü enerjinize, cesaretinize ve kararlılığınıza borçlu olacağız" dedi.

Merkel de bir açıklama yaptı

Cumartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel de Belarus'taki protestocular hakkında konuştu. Almanya'nın ve AB'nin, Belarus'taki insan hakları ihlallerini takip ettiğini söyleyen Merkel, "İktidardakiler, dünyanın bu cesur insanları unutacağını düşünüyordu. Bunun yaşanmasına izin veremeyiz" dedi.

AB, kasım ayında Belarus'taki barışçıl protestolara, muhalefete ve gazetecilere baskı uygulandığını belirterek Lukaşenko'yu yaptırım listesine aldığını duyurmuştu. Lukaşenko'nun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı İgor Sergeyenko ve Devlet Güvenlik Komitesi Başkanı İvan Tertel de listeye eklenmişti. Bu kararla birlikte, Belarus yönetiminde yaptırım uygulanan kişi sayısı 59'a çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, DW, AA, Almanya Dışişleri Bakanlığı

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU