Google’ın kürtaj karşıtı gruba 150 bin dolarlık reklam desteği verdiği ortaya çıktı

Kadınlara kürtaj hizmeti verdikleri izlenimi yaratan grup aslında “kürtaj yaptırmayı düşünen kadınları” vazgeçirmeyi hedefliyor

Kürtaj hakkını savunan aktivistler Alabama hükümet binası önünde gösteri düzenliyor / Fotoğraf: The Independent 

Google, kürtaj karşıtı kuruluş Obria Group’a 150 bin dolarlık (yaklaşık 908 bin TL) reklam desteği sağladı.

Güney Kaliforniya merkezli kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan ve Katolik kuruluşlar tarafından finanse edildiği söylenen Obria Group, kendisini “Tanrının önderliği altında” diye tanımlıyor.

Grup, ABD genelinde kürtaj karşıtlığıyla bilinen ve gebelik önleyici uygulamaların teminini sağlamayı reddeden kriz hamileliği merkezlerini yönetiyor. Obria Group’un yönetimindeki bu kliniklerin çoğu internet sitelerinde kürtaj hizmeti verdiklerine dair yanıltıcı bir bilgi paylaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Guardian’da yer alan habere göre Google, Obria Group’a 2011’de 32 bin dolarlık (yaklaşık 193 bin TL), 2015’teyse 120 bin dolarlık (yaklaşık 725 bin TL) reklam desteği verdi.

Google’ın 2014’te, kürtaj hizmeti sağladığını iddia eden ancak gerçekte kürtaj alternatiflerine odaklanan kliniklerin yanıltıcı reklamlarına yer verdiği ortaya çıkmış ve şirket bu durumla ilgili yoğun eleştiri almıştı.

Google’ın planlanmamış hamilelik yaşayan bir kadın için çoğunlukla ilk bilgi kaynağı olduğuna dikkat çeken aktivist avukat Alice Huling, şirketin bu tür yanıltıcı reklamları platformdan kaldıracağına dair taahhütte bulunduğunu ancak buna uyulmadığını söyledi. Huling sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açıkça görülüyor ki Google başını kumun altına gizlemekten ve bu grupların yanıltıcı reklamlarına izin vermekten memnun. Google harekete geçinceye kadar, kriz hamileliği merkezleri yanıltıcı online reklamları kadınları internet sitelerine çekmek için kullanmaya devam edecek.”

Konuyla ilgili yorum yapmayı reddeden Google, tüm reklam verenlerin platformun politikalarına uymaları gerektiğini söylemekle yetindi. Google’ın politikaları, reklam verenlerin yanıltıcı bilgiler vererek kullanıcıları yanıltamayacağını da içeriyor. Öte yandan Obria Group, konuyla ilgili yorum yapmadı.

Google’ın, Obria Group’a verdiği destek, dünya genelindeki kar amacı gütmeyen kuruluşlar için uyguladığı reklam yardımı programının bir parçası.

Obria Group, yakın zamanda Trump yönetiminin aile planlaması finansmanı kapsamında gruba 5.1 milyon dolar (yaklaşık 30,8 milyon TL) vereceğini açıklamasıyla gündeme gelmişti.    

Trump yönetiminin bu adımı, aile planlaması finansmanının Planlı Ebeveynlik gibi gruplardan, din temelli kürtaj karşıtı gruplara kaydırılması girişiminin bir işareti olarak yorumlanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU