Gizemli monolit Türkiye'de: Göbeklitepe yakınlarında bulundu

Monolitin üzerinde Göktürk harfleri ile yazılmış bir metin tespit edildi

Dünyanın dört bir tarafında görülen metal monolit şimdi de Türkiye'de ortaya çıktı. Tarihin sıfır noktası olarak adlandırılan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe yakınlarında bulunan monolit yetkileri harekete geçirdi.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesi sınırları içerisinde yer alana 12 bin yıllık tarihe sahip Göbeklitepe yakınlarında köylüler tarafından bulunan monolotin üzerinde runik harfleriyle yazıldığı iddia edilen bir metin yer alıyor.

 

AW235667_04.jpg
Fotoğraf: İHA

 

İhbar üzerine bölgeye gelen jandarma ekipleri çevrede önlem alırken, olay yerine Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri de çağırıldı.

nceleme yapan İl Turizm Müdürlüğü ekipleri, monolit üzerindeki yazının Göktürk alfabesi olduğunu ve metinde “Ay’ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak” yazıldığını belirledi.

Yaklaşık 3 metre yüksekliğinde, 45 santimetre uzunluğundaki monoliti kimin yerleştirdiği araştırılıyor.

 

AW235667_02.jpg
Yazının Göktürkçe olduğu belirlendi / Fotoğraf: İHA

 

Şimdiye dek nerelerde görüldü?

İlk monolit, ABD'de koyun sayımı için Utah'ta bir çölün ücra bir kesimi üzerinde uçuş yapan helikopter mürettebatının aşağıda garip bir heykel fark etmesiyle keşfedildi. 18 Kasım 2020'de bulunan bu metal monolit, ortaya çıktığı gibi gizemli biçimde 27 Kasım'da kayboldu.

Utah'taki monolitin kaybolmasıyla aşağı yukarı aynı zamanda, dünyanın diğer ucunda, Romanya'daki bir yamaçta parlak metal bir monolit belirdi. Ülkenin kuzeyindeki Neamt bölgesinde yerel bir arkeolojik alan olan Petrodava Daçya Kalesi yakınlarındaki yapı, tespit edilmesinden birkaç gün sonra kayboldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kısa bir süre sonra, Kaliforniya'nın güneyindeki bir dağ yolunun tepesinde yeni bir monolite rastlandı ve ardından o da yok oldu.

Daha sonra, aralık ayının ilk hafta sonunda Birleşik Krallık'ın Wight adasındaki bir sahilde insanların karşısına uzun ve parlak bir monolit çıktı. Sütun, adanın batı kıyısındaki Compton plajında görüldü. Aralıkta Belçika Baasrode'taki bir arsanın ortasında da metal bir monolit gizemli biçimde ortaya çıktı.

En çok ses getiren bu monolitlerin yanı sıra İspanya, Almanya ve Kolombiya'da da uzun, tuhaf yapılara rastlandı.

Göbeklitepe'de bulunan monolitten önceki son monolit ise yeni yılın ilk günü Hindistan başbakanı Narendra Modi'nin memleketi Gucerat eyaletinde ortaya çıktı. Yaklaşık 2,13 metre uzunluğundaki cisim eyaletin başkenti Ahmedabad'da umuma açık bir parkta görüntülendi.

 

Independent Türkçe, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU