Eyfel Kulesi'nde 130 yıl sonra en köklü değişiklik

Görünüşe göre Gustave Eiffel kulenin "Sarı-Kahverengi" tonda boyanmasını istemiş

Eyfel Kulesi'ne günde ortalama 25 bin ziyaretçi çıkıyor (Unsplash)

Eyfel Kulesi, 2024 Paris Olimpiyatları için tam zamanında yenilenecek. Anıtın 130 yıl önceki inşasından bu yana en kapsamlı değişiklik gerçekleştirilecek.

En son tadilatlar, Paris'in ünlü anıtının 20. kez yeniden boyanışı olacak. Fakat bu kez 1968'den beri kullanılan kahverengi ton yerine kuleye yeni bir altın renk kazandırılacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Eyfel Kulesi kahverengisiyle" özdeşleşen renkle birlikte önceki  boyalardan kalan katmanlar da kaldırılacak ve yerini "sarı-kahverengiye" bırakacak. Görünüşe göre Gustave Eiffel de ikonik yapının bu renge boyanmasını istemiş.

Kule 1889 Exposition Universelle kapsamında ilk kez inşa edildiğinde kırmızı renkteydi. Anıt, mühendis Eiffel'in çok arzuladığı "sarı-kahverengi" renge ancak 1907'de kavuşabildi.

Kuleyi işleten şirketin CEO'su Patrick Branco Ruivo, "Olimpiyat Oyunları zamanında Eiffel Kulesi'ne görmeye alıştığımız renkten biraz daha fazla bir altın rengi katılacak" dedi.

Devrim niteliğinde değil ama Paris'te mavi bir gökyüzü olduğunda kuleyi biraz metalik ve parlak göreceğiz.

2019'da başlayan devasa yenileme işinin 2022'ye kadar tamamlanması gerekiyor. 324 metre yüksekliğe sahip kule 2,5 milyon perçinin bir arada tuttuğu 18 bin metal parçadan oluşuyor, bu da projenin zaman almasına neden oluyor. İşlerin maliyetinin 50 milyon euroyu (yaklaşık 430 milyon TL) bulacağı tahmin ediliyor.

Sıyrılan eski boya tabakalarındaki kurşun varlığı, işçilerin sıkı sağlık protokollerine uyması gerektiği anlamına geliyor. Kuleyi işleten kurumun teknik müdürü Alain Dumas, güvenliğin "öncelik" olduğunu söyledi.

Eyfel Kulesi her 7 yılda bir tekrar boyanırken, tadilatlarda yer alan bazı çalışanlar için bu hayatta bir kez karşılaşılacak bir iş. 22 yaşındaki kule ustası Antoine Olhagaray, anıttaki işini "ağaç tepesindeki macera parkurlarına" benzetiyor. İş arkadaşı Charles-Henri Piret de, "300 metre yüksekten iple sarkmak her gün yaptığınız bir şey değil" diyor.

Kule, Paris 2024 Yaz Olimpiyatlarında hem triatlon hem de açık su yüzme etkinliklerinin arka planını teşkil edecek.

Paris şu an büyük yenileme çalışmalarından geçerken, içlerinden sadece bir kısmı oyunlara yetişebilecek. Bunlar arasında Pompidou Meydanı'nın yenilenmesi ile Champs-Élysées ve Pont d’Iéna'nın yeniden inşası önerileri de bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU