Ilhan Omar, fotoğrafını kullanıp bağış toplayan QAnon destekçisi Cumhuriyetçi üyeyi topa tuttu

Greene, para toplama hamlesinde "Demokratlar beni Kongre'den atmaya çalışıyor" diye serzenişte bulunmuştu

Demokrat Temsilci Omar, arka planda fotoğrafının kullanıldığı görsele tepki gösterdi (AFP)

Demokrat parlamenter llhan Omar, QAnon komplo teorisi destekçisi Kongre üyesi Marjorie Taylor Greene'i, kendi yüzünün de kullanıldığı bir bağış kampanyası sebebiyle sert bir şekilde eleştirdi.

Kongre üyesi Omar'ın eleştirileri, salı günü Cumhuriyetçi temsilciyi komite görevlerinden almak için sunulan ve çarşamba günü oylanma ihtimali taşıyan önergenin ardından geldi.

Kongre komitelerinden ve genel olarak da Kongre'den ihraç edilmesi fikrine tepki gösteren Greene, destekçilerine "MTG ile Dayanışma" (StandWithMTG) çağrısı yaptıktan sonra 100 bin dolardan (yaklaşık 715 bin TL) fazla para topladığını söylemişti.

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin Omar'ı komite görevlerinden almak için misilleme planladığı bir sırada gelen hamlede arka planda Demokrat parlamentere ait bir görsele yer verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görselde Omar'ın fotoğrafını ve "Demokratlar beni Kongre'den atmaya çalışıyor" ifadesini kullanan Greene ayrıca "Koltuğumu DC bataklığından korumada bana yardım edin" diye yazmıştı.

Yahoo News'un ABD muhabiri Alexander Nazaryan, Greene'in neden Demokrat üyeyi hedef aldığının "belirsiz" olduğunu söylerken, Omar ise salı gecesi yaptığı açıklamada, bağış görselinde yüzünün "kurnazca" kullanıldığını yazdı.

Muhabir paylaştığı tweet'te, "Temsilci Ilhan Omar, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat liderliğin parçası olmadığına ve disipline dair meselelerde gerçekten söz sahibi olamayacağına göre Temsilci Taylor Greene'in bu görselde neden Omar'ın fotoğrafını kullandığı belli değil" demişti.

Omar her ne kadar geçmişte Greene'in sosyal medyadaki diğer tartışmalı yorumlarına ve Cumhuriyetçi üyenin komplo teorilerini kabul ettirmeye çalıştığını işaret eden haberlere bakıldığında görevden alınması çağrılarına katılmış olsa da bu temsilcinin görevden alınması meselesinde herhangi bir sorumluluk taşımıyor.

Cumhuriyetçi temsilci, 6 Ocak'ta içlerinde QAnon'a inanan birçok kişinin de olduğu Donald Trump destekçilerinin Kongre Binası'nı kuşatmasından saatler sonra Kongre'de yapılan oylamada kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin sonuçlarını reddi yönünde oy verince de geniş çapta kınamaya maruz kalmıştı.

Fox News, Greene aleyhindeki önergeye bir değişiklik eklemeyi planlayan Cumhuriyetçi temsilcilerin Omar'ın "sergilediği davranışlar ışığında" komite görevlerinden alınmasını savunduğunu belirtti.
 


Omar, Greene'in tweet'ine dair yorum yapmadan önce "Radikal sağın kökü kadın düşmanlığına, İslamofobiye ve ırkçılığa dayanıyor" diye yazdı ve ekledi:

Bağnaz komplo teorisyenlerinin, şiddet yanlısı isyancıların ve Trump'ın faşist kültünü destekleyenlerin eylemlerini aklamaya bir son verin. Daha iyisini yapın.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, salı günü Kongre üyesi Greene'le görüştükten sonra Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy'e, Greene'in komite görevlerinden alınması için çarşamba gününe kadar süre tanımıştı.

Bu esnada Demokrat Partili Kongre üyesi Jimmy Gomez salı günü yaptığı açıklamada, Greene'in Kongre'den tamamen çıkarılması yönündeki bir önergeye 68 destekçi bulabileceğini söylemiş olsa da böyle bir kararın Temsilciler Meclisi'nden geçmesi pek mümkün görünmüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU