ABD Türkiye’den S-400 füzelerini teslim alacağı tarihi ertelemesini istedi

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin S-400 sistemini satın alma planını "derinden problemli" olarak tanımlamıştı

Fotoğraf: Reuters

Reuters’ın haberine göre, ABD, Ankara'nın kurmak istediği çalışma grubunu onaylaması karşılığında, Türkiye'den Rus S-400 füze savunma sisteminin temmuz ayında yapılacak teslimatını ertelemesini istedi.

Ancak üst düzey bir Türk yetkili, Türkiye'nin 2 Nato müttefiki arasındaki diplomatik çatlağı genişleten anlaşmadan çekilmeyeceğini yineledi.

Yetkili, "S-400'leri temmuzda alacağız. Konumumuz değişmedi" dedi.

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin S-400 sistemini satın alma planını "derinden problemli" olarak tanımlamıştı. Yetkililer, bu anlaşmanın Türkiye'nin ortak olduğu F-35 programını tehlikeye atacağını çünkü bunun Lockheed Martin şirketinin yaptığı jetlerden taviz vermek anlamına geldiğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve diğer NATO müttefikleri, söz konusu sistemde bulunan radarın jetleri takip ve tespit etmeyi öğrenmesinden, böylece Rus silahlarından kaçma şanslarının azalmasından korkuyor.

Ankara, sistemin F-35 jetlerine olan risklerini değerlendirmek için bir çalışma grubu kurulması konusunda ABD'ye baskı yapıyor.

Mike Pompeo bu öneriyi reddetti. Ancak konuya yakın başka bir kaynak, Washington'da bu önerinin Ankara'yla daha fazla diyalog kurmak için kullanılması konusunda çabalar olduğunu belirtti.

Anlaşmazlık, ABD ile Türkiye arasındaki bir dizi diplomatik ihtilafın en yenisi. Bunlar arasında Fethullah Gülen’in iadesi, Ortadoğu politikası, Suriye’deki savaş ve İran’a yaptırımlar gibi konular da var.

Ankara’nın Rusya füze savunma sistemini satın alma planını protesto eden ABD, mart ayı sonlarında, F-35 ile ilgili teçhizatın Türkiye’ye teslimini durdurmuştu.

ABD Hava Kuvvetlerindeki en üst düzey sivil olan Sekreter Heather Wilson, pazartesi günü Washington'daki gazetecilere F-35 destek teçhizatının Türkiye'ye gönderilmesinin hala durdurulmuş durumda olduğunu doğruladı. Bununla ilgili tartışmaların sürdüğünü de ekledi.

Ancak, Türk pilotların F-35 eğitim programlarına Arizona'da devam ettiğini de belirtti.


 

Reuters


 

DAHA FAZLA HABER OKU