Tesla'nın küçük, kirli sırrı: Kâr otomobil satışlarından değil, başka yerden geliyor

Elon Musk'ın şirketinin yöneticileri de firmanın nakit akışına güvenemeyeceğini kabul ediyor

(AFP)

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2020'de ilk tam net gelir yılını açıklamış olsa da CNN'in haberine göre bu rakamlar esasında müşterilerine yaptığı satışlar nedeniyle gelmedi.

ABD'de 11 eyalet, otomobil üreticilerinin 2025'e kadar sıfır emisyonlu araçların belirli bir yüzdesini satmasını şart koşuyor. Aksi halde otomobil üreticileri bu gereksinimleri karşılayan başka bir otomobil üreticisinden düzenleyici kredi satın almak zorunda kalıyor, sadece elektrikli otomobil satan Tesla gibi.

Tesla (TSLA) hisselerinin en büyük spekülatörlerinden biri olan, GLJ Research'ten Gordon Johnson, "Bu adamlar araba satarak para kaybediyorlar. Kredi satarak para kazanıyorlar. Ve krediler kayboluyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tesla'nın üst düzey yöneticileri de şirketin devam eden nakit akışına güvenemeyeceğini kabul ediyor.

Tesla'nın Finans Direktörü Zachary Kirkhorn, "Bu bizim için her zaman tahmin etmesi çok zor olan bir alan. Uzun vadede, düzenleyici kredi satışları işin önemli bir parçası olmayacak ve işi bunun etrafında planlamıyoruz. Birkaç çeyrek boyunca güçlü kalması mümkün. Olmaması da mümkündür" diye konuştu.

Öte yandan Credit Suisse, Tesla'nın emisyon kurallarına uymak için yardıma ihtiyaç duyan otomobil üreticilerine yasal kredi satışındaki artışın bu yıl da devam edeceği tahmininde bulundu.

Financial Times'ın geçen hafta yer verdiği habere göre, son dönemde Tesla'nın 575 milyon dolara ulaşan işletme kârının kayda değer kısmını kapsayan kredi satışlarından 401 milyon dolar kazanç sağlamıştı.

Otomobillerin belirli bir yüzdesinin sıfır emisyonlu araçlar olmasını veya otomobil üreticilerinin Tesla gibi bir şirketten kredi satın almasını gerektiren 11 eyalet arasında Kaliforniya, Colorado, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island ve Vermont yer alıyor.

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU