Çin'in Müslüman azınlıkların takibi için kullandığı veri tabanı ortaya çıktı

Veri tabanındaki bilgilere göre; Çin yönetimi, Müslümanların telefon görüşmeleri ve seyahatleri dahil tüm hayatlarını takip ediyor

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Çin'in, Sincan bölgesinde yaşayan Müslüman Türk azınlıklarını izlemek için bir veri tabanı kullandığı ortaya çıktı.

Landasoft şirketince geliştirilen veri tabanından elde edilen bilgilerle, Uygurların ve Sincan'daki Müslüman azınlıkların tüm iletişimleri, Çin yönetimi tarafından kontrol ediliyor.

Veri tabanına ulaşan Amerikan "Intercept" haber sitesine göre, Müslümanların telefon görüşmeleri, seyahatleri ve akrabalarıyla bir araya gelmeleri dahil tüm hayatlarının dakika dakika takip ediliyor.

Veri tabanında, görüşmelerinden şüphe edilen kişilerin gözaltına alınarak telefonlarına bir cihaz yerleştirildiği belirtilirken, takibe takılan bazı Müslümanların evlerine kameraların da takıldığı bilgisine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin dışına seyahat edenlerin aileleri yakın takibe alındı

Veri tabanında, akrabalarının evine giden Müslümanların kıyafetlerini değiştirmelerine kadar detaylı bilgilerin toplandığına ilişkin veriler yer alırken, dini sohbet yaptıkları tespit edilen ailelerin "yeniden eğitim" adında toplama kamplarına gönderildiği kaydedildi.

Intercept'in elde ettiği veri tabanında, Çin dışına seyahat edenlerin ailelerinin yakın takibe alındığını ve ülke içinde seyahat eden Müslümanların ise gittikleri yerlerin polis merkezlerine bildirilerek oralarda yakın takip talebinde bulunulduğu da ortaya çıktı. 

Veri tabanında, 52 gigabaytlık 250 milyon sütun datanın yer alması da yapılan izlemenin çapını gösteriyor.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU