HTŞ lideri Colani ortaya çıktı: Eli silah tutan herkesi savaşa çağırıyorum

İdlib ve Hama’da askeri gerilim tırmanmışken Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani, savaşçıları Suriye’nin kuzeybatısındaki kalesini savunmaya çağırdığı bir video kaydında görüntülendi

Ebu Muhammed Colani

Colani, Hama’nın kuzey kırsalında gerçekleştirilen ve dün yayınlanan röportajında, HTŞ’ye Suriye’nin kuzeybatısındaki kalesini savunmak için silahlanma çağrısı yaptı.

Suriye rejimi ve Rusya tarafından yapılan bombardımanlar ve sonucunda ortaya çıkan gerilimin İdlib ile ilgili tüm anlaşmaları geçersiz kıldığını söyledi.

HTŞ lideri, İdlibli bir aktivistin kendisi ile gerçekleştirdiği ve Telegram uygulamasındaki hesabından paylaştığı röportajda, "HTŞ’nin maruz kaldığı baskı ve verdiği kayıplara" dikkat çekerek “Silahlanabilecek ve görevini yerine getirebilecek herkesi savaş meydanına inmeye çağırıyoruz” dedi. 

HTŞ, diğer gruplarla birlikte İdlib, Halep’in batı kırsalı, Hama’nın kuzeyi ve Lazkiye’nin kuzeydoğusunu egemenliği altında bulunduruyor.

 

Ebu Muhammed Colani
Colani (sağda)

 

İdlib’in güney ve Hama’nın kuzey kırsalı, Soçi zirvesinde Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan anlaşma kapsamında olmasına rağmen, Suriye ve Rus kuvvetlerinin yoğun hava saldırılarına maruz kalıyor.

Anlaşma, rejim ve muhalif grupların egemenliği altındaki bölgelerin ayrılması için bir silahsız bölge oluşturulmasını kapsıyordu. 

Colani ‘gerilimi azaltma anlaşmalarını’ kınadı

Askeri kıyafetler ve silahla kamera karşısına geçen Ebu Muhammed Colani, son gerilimin, politik bir aldatma girişiminin ürünü olduğunu öne sürdü.

 

Colani, “Bu saldırı, daha önce imzalanan tüm anlaşmalar ve gerçekleştirilen tüm görüşmelerin, gözeten ve katılanların öldüğünü ortaya koydu” şeklinde konuştu. 

Öte yandan bazı Suriyeli aktivisler, HTŞ liderinin videoda yanında bulunan silahın 29 Nisan’da yayınlanan IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin videosunu hatırlattığını söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

El Arabiya'dan çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU