Karbondioksit seviyesi insanlık tarihinin en yüksek noktasına ulaştı

Araştırmacılar, atmosferde ölçülen eşi görülmedik yoğunlaşmayı şu sözlerle yorumladı: Bu bizim bildiğimiz gezegen değil

Fosil yakıtlar, en büyük CO2 üreticisi olmaya devam ediyor / Fotoğraf: The Independent 

Hawaii'deki en eski gözlemevinde yapılan ölçümler, zararlı sera gazlarından karbondioksit (CO2) seviyesinin endişe verici boyuta ulaştığını ortaya koydu.

1958'den bu yana atmosferdeki karbondioksit miktarını kayda geçen Mauna Loa Gözlemevi, 11 Mayıs'ta havada 415.26 ppm'lik (her milyondaki partikül miktarı) CO2 ölçümü yaptı. Bu sonucun, insanlık tarihi boyunca görülmüş en yüksek yoğunlaşmanın kanıtı olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart 1958’de elde edilen ölçümler karbondioksit yoğunluğunu 313 ppm olarak gösterirken, Mayıs 2013’te bu rakam 400 ppm’ye kadar yükselmişti.

Gözlemevinin son ölçümlerini Twitter’dan paylaşan meteorolog Eric Holthouse, “Bu, insanlık tarihinde ilk kez, gezegenimizin atmosferinin 415 ppm'den fazla CO2'ye sahip olduğunu gösteriyor. Yalnızca yazılı tarihten, 10 bin yıl önce tarımın icadından değil, milyonlarca yıl önce modern insanın ortaya çıkışından bu yana bir ilk yaşanıyor. Bu, bizim bildiğimiz gezegen değil" dedi. 


Scripps Oşinografi Enstitüsü CO2 programının direktörü Ralph Keeling de “Büyüme oranının ortalaması, hala üst sınırda. Geçen yıla ait artış muhtemelen 3 ppm olacak. Oysa son ortalama 2,5 ppm şeklindeydi. Devam eden fosil yakıt kullanıma ek olarak, ılıman El Nino koşullarının etkisini de görebiliriz” diye konuştu.

Enstitü, Mauna Loa’da her gün karbondioksit seviyesi ölçümü yapıyor. Hawaii’nin en büyük yanardağında yer alan gözlemevi, kıtalara ve kirliliğe uzak, ücra Pasifik adalarındaki havanın kalitesini test etmek için inşa edildi. Yer tercihinde, sonuçları etkileyebilecek bitki örtüsünün olmaması da dikkate alındı. 
 


Gözlemevinde, insan hareketliliğinin sonucu atmosferdeki CO2 seviyelerinin hızlı yükselişini gösteren veriler dikkate alınarak “Keeling Eğrisi” olarak bilinen grafik oluşturuluyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) geçen yıl yayımladığı rapor, atmosfere yayılan karbondioksit ve diğer sera gazı salımları nedeniyle 2030-2052 arasında küresel yüzey sıcaklığının 1.5 santigradın üstüne çıkabileceği ve yüzyılın sonunda da bu rakamın 3 santigradı aşabileceği uyarısı yapılıyordu. 
  
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU