Fransa'da 2020'de İslamofobik saldırılar yüzde 53 arttı

Fransa İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri geçen yıl Müslümanlara yönelik 235 saldırının gerçekleştiğini söyledi

Paris Büyük Camisi/ Fotoğraf: AFP

Fransa'da geçen yıl İslamofobik saldırılar, bir önceki yıla göre yarı yarıya artış gösterdi.

Fransa İslam Konseyi'ne (CFCM) bağlı Fransa İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdullah Zekri, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl Müslümanlara yönelik 235 saldırı gerçekleştiğini ve bu rakamın 154 saldırı olan bir önceki yıla göre yüzde 53 arttığını vurguladı. 

Zekri, 2020'de camilere yönelik saldırıların ise yüzde 35 arttığını aktardı.

Geçen yıl CFCM'in merkezine veya yöneticilerin evine tehdit içeren 70 mektup gönderildiğini ifade eden Zekri, sanal ortamda İslam ve Müslümanlar hakkında yalanların ve Müslümanlara karşı nefreti körükleyen e-maillerin yayılmasının endişe verici olduğunun altını çizdi.

Fransa'daki Müslümanların bazı Fransızların İslam'a olumsuz bakmasından endişe duyduğunu kaydeden Zekri, Fransa'da yaşayan Müslümanların diğer dine mensup kişiler gibi dinini yaşayabilmesi gerektiğine işaret etti.

Ne olmuştu?

Ülkede Ekim 2020'de Samuel Paty isimli öğretmenin öldürülmesinin ardından İslam karşıtı saldırılarda da artış gözlenmişti. 

Fransa'da İslam karşıtı saldırıların yanı sıra Müslümanları hedef alan yasa tasarısı hazırlandı. 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin geçen yıl hazırladığı, "İslamcı ayrılıkçı" olarak bilinen ve "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" olarak değiştirilen yasa tasarısı, Fransa'daki Müslüman toplumu hedef gösterdiği, hayatlarının neredeyse her alanına kısıtlamalar getirdiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Tasarı, camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere yönelik müdahalenin yanı sıra Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını denetim altına almayı öngörüyor.

Fransa'da çoğu Kuzey Afrikalı yaklaşık 6 milyon Müslüman yaşıyor.

Fransa, Avrupa'da en fazla Müslüman'ın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU