Erdoğan'ın masasındaki İstanbul raporu: Karadenizliler Binali Yıldırım'a oy vermedi

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet'in aktardığına göre rapordaki bazı tespitler: HDP seçmeninin yüzde 80'i CHP'yi destekledi, muhafazakar Kürtlerin yüzde 5'i sandığa gitmedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimlerinden 5 gün önce İstanbul'da yapılan "Büyük Trabzon Buluşması"na katılmıştı / Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, AK Parti için hazırlanan bir seçim raporunu köşesine taşıdı. 

İstanbul özelinde, 24 Haziran 2018 seçimleri ile 31 Mart 2019 seçimlerinin karşılaştırması yapılan raporun İstanbul seçmeninin anatomisini yansıttığını söyleyen Acet, ortaya çıkan verilerin bir siyasi parti için üzerinde kafa yormayı gerektirdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul'daki Karadenizlilerin tercihi değişti

176 sayfalık raporun temel özelliğinin mahalle mahalle analizlerle İstanbul'un bir nevi ayrıntılı tomografisini verdiğini yazan Acet, raporda yer alan verilerden bazılarını şöyle sıraladı:

"2,7 milyon seçmeni olan ‘geleneksel Ak Partili’ 158 mahallede 174 bin 390 kayıp var.

Ama asıl dikkat çekici veri İstanbul’daki Karadenizlilerle ilgili.

24 Haziran’da Tayyip Erdoğan’ı tercih edip de 31 Mart’ta Binali Yıldırım’a oy vermeyen Karadenizlilerin sayısı, seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek kadar yüksek çıkıyor.

Kökleri Kastamonu, Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon gibi şehirlerde olup da İstanbul’da yaşayanların yüzde 3/4/5 gibi değişen oranlarda fire verdiği görülüyor.

Bu şehirlerin İstanbul’daki toplam seçmen sayısını milyonlarla ifade etmek gerektiğinin da altını çizelim.

23 Haziran’a gidilirken, Ak Parti’nin Karadenizli seçmene dönük özel bir kampanya hazırlaması bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış görünüyor.

"HDPliler İmamoğlu'nu destekledi"

Söz konusu çalışmada, Kürt seçmenin nasıl davrandığına da bakıldığını belirten Acet, HDP seçmeninin yüzde 80'inden fazlasının Ekrem İmamoğlu’na destek verdiği sonucu çıkarıldığını belirtti.

"Muhafazakar Kürtler İmamoğlu'na destek vermedi, yüzde 5'i sandığa gitmedi"

Acet şöyle devam etti:

Muhafazakar Kürtlerin yaşadığı 16 mahallede yapılan çalışmayla 24 Haziran’da Ak Parti’ye oy veren Kürtlerin 31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’na destek vermediği ancak aynı durumdaki seçmenin yüzde 5’inin de sandığa gitmeyerek bir nevi Ak Parti’ye olan tepkisini ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmış.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU