Elon Musk son Starlink görevinde uzaya lazer gönderdi

SpaceX uzay internet hizmetinin "2021'de dünyada yerleşimin olduğu yerlerde neredeyse küresel kapsama alanına" ulaşacağını söylüyor

SpaceX on binlerce Starlink internet uydusu fırlatmayı planlıyor (SpaceX)

Elon Musk, SpaceX'in son Starlink internet uydu grubunun lazerlerle donatıldığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazar gerçekleşen son Starlink fırlatışında uydular ilk defa kutup yörüngesine yerleştirildi ve lazer teknolojisi ilk defa kullanıldı.

Uydular Alaska'ya ve yer tabanlı altyapının kurulum ve bakım açısından zor olabileceği Kanada'nın yüksek enlemdeki bölgelerine yüksek hızlı internet hizmeti sağlayacak.

Fırlatmanın ardından Musk, yörüngeye gönderilen ilk V.09 Starlink uyduları olan 60 uydunun saniyede 100 megabayta (Mbps) varan hızlarda veri aktarmak için uydular arası lazer kullandığını söyledi.

Musk, V.09 Starlink uydularında "uydular arası lazer bağlantıları var, bu nedenle kutuplarda yer istasyonlarına ihtiyaç duymuyorlar" diye tweet attı.

Gelecek yıl fırlatılacak tüm uydularda lazer bağlantıları olacak. Bu yıl yalnızca kutup uydularımızda lazer var ve (modeli) V.09.

Yörüngede halihazırda 800'den fazla Starlink uydusu bulunuyor ve bu uydular, sinyal alabilmek için ABD, Kanada ve Birleşik Krallık'ta (BK) özel bir anten cihazı satın alan sınırlı sayıda kullanıcıya hizmet sunuyor.

SpaceX, gelecek yıllarda on binlerce uydu daha fırlatmayı planlıyor ve “2021'de dünyada yerleşimin olduğu yerlerde neredeyse küresel kapsama alanı” sunabilmeyi umuyor.

 

 

Starlink'in internet sitesinde "Starlink sistemini geliştirdikçe kullanıcıların önümüzdeki birkaç ay içinde çoğu yerde veri hızlarının 50Mbps ile 150Mbps arasında değiştiğini ve 20ms ile 40ms arasında gecikme görmeyi bekleyebileceklerini" belirtiliyor.

Daha fazla uydu konuşlandırıldıkça ve ağ yazılımında iyileştirmeler yapıldıkça bu hızlar artmaya devam edecek.

SpaceX, ABD Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) sunduğu asli raporda, Starlink uydu takımının nihayetinde 1 Gbps'yi bulan internet hızları sunabileceğini öne sürmüştü.

Geçen yıl, kıdemli SpaceX mühendisi Kate Tice, FCC dosyasında belirtilen hızlara ve kapsama alanına ulaşmanın zaman alacağını söylemişti.

Tice, "Ağımız, elbette, henüz geliştirme aşamasındaki bir proje. Zamanla bu ağın tam kapasitesini ortaya çıkarmak için yeni özellikler eklemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU