Noam Chomsky: Amerikalı liberallere ABD'nin önde gelen bir terör devleti olduğunu kabul ettiremezsiniz

Ünlü düşünür, "ABD'nin egemen bir devlet olarak tarihinin neredeyse tamamı boyunca birilerine karşı saldırı savaşı yürüttüğünü" vurguladı

Noam Chomsky (AP)

ABD'li dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky, Russia Today'e (RT) verdiği röportajda, Donald Trump destekçilerinin seçim yenilgisini kabul etmemesi üzerinden yaptığı bir mukayeseyle Amerikalı liberallerin ABD'nin bir "terör devleti" olduğunu kabul etmediğini söyledi.

RT'den Chris Hedges'in sorularını yanıtlayan Chomsky, "Cumhuriyetçi çetelerin seçimin kaybedildiğini kabul etmelerini sağlayamadığınız gibi, Amerikalı liberal entelektüellerin de Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen bir terör devleti olduğunu kabul etmesini sağlayamazsınız" dedi.

Chomsky, "ABD'nin egemen bir devlet olarak tarihinin neredeyse tamamı boyunca birilerine karşı saldırı savaşı yürüttüğünü" vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerikalı düşünür, eski başkanlardan Ronald Reagan'ın dış politika stratejisinin odağına yerleştirdiği sözde "terörle savaş" yaklaşımını, Washington'ın "Orta Amerika ve hatta Güney Afrika'da ABD terörüne karşı direnişle" uğraşması olarak niteledi.

Güney Afrika lideri Nelson Mandela'nın, apartheid rejimin dağılmasından çok sonra bile, 2008'e kadar ABD tarafından terörist sayıldığını belirten Chomsky, ABD'nin Nikaragua'daki örtülü savaşının da Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından uluslararası hukukun ihlali olarak görüldüğünü hatırlattı.

"Reagan yönetiminin yaptıkları, kendi tanımlamalarımıza göre terörizmin zirvesiydi" diyen Chomsky, "Ancak New York Times, düşmanca bir forum olduğu gerekçesiyle, bu mahkemenin kararını reddedebileceğimizi söyleyen bir başyazı yayımladı. Neden düşmanca bir forum? Çünkü ABD'yi kınadı" diye ekledi.

Washington'ın müdahaleci tarihinde bir başka kurbanın Küba olduğunu belirten Chomsky, bu ülkenin, ABD'nin yerel hükümeti zayıflatıp ayaklanma çıkarmak için yürüttüğü bir kampanyaya maruz kaldığını ve onlarca yıl ablukayla boğuştuğunu hatırlattı. Chomsky, Küba füze krizinin de "neredeyse dünyanın yok olmasına neden olan ciddi bir terörist savaş" olduğunu söyledi.

Chomsky ayrıca, liberal entelektüellerin ABD politikalarını oldukları gibi görmede gösterdikleri başarısızlıkları, tarih kitaplarına gömülü veya yabancı topraklarda yaşananlarla sınırlı bir durum olmadığını kaydetti.

Kongre Binası'nda meydana gelen baskını anımsatarak 6 Ocak isyancılarının, "apansız ortaya çıkmış, çılgın bir güruh" olmadığını söyleyen Chomsky, "Cumhuriyetçiler yelpazenin dışına çıkmış olsa da gerçekten ciddi hastalıklar var ama bunlar tartışılmıyor" dedi.
 


2020 başkanlık seçimlerinde Demokratların aday adaylarından biri olan Vermont Senatörü Bernie Sanders'la ilgili de değerlendirmelerde bulunan Chomsky şu ifadeleri kullandı:

Almanya gibi bir ülkede rahatlıkla merkez sağcı gözüyle bakılabilecek bir siyasetçi olan Bernie Sanders'ın fikirleri, başkanlık seçimleri boyunca ABD için fazla radikal olarak tasvir edildi. Dile getirdiği evrensel sağlık hizmeti ve ücretsiz yüksek öğrenim gibi talepler, Avrupa'da zaten muhafazakar partiler tarafından kabul ediliyor. Amerikan halkına Meksika'nın sahip olduğu, Fransa'nın sahip olduğu, Brezilya'nın sahip olduğu imkanlara sahip olamayacaklarını söylemek bir hakarettir.


Independent Türkçe, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU