Aydınlık yazarı: Esad, Erdoğan ile görüşebileceğini söyledi

Mehmet Yuva: Türkiye’yi ilgilendirilen soruları Esad’a dostlarımız vasıtasıyla sorduk

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad / Fotoğraf: Reuters

Aydınlık gazetesi yazarı Mehmet Yuva, bugünkü köşesindeki “Paranoyaklık ve… Esad Erdoğan buluşması olur mu?” başlıklı yazısında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşebileceği yönünde açıklamalarda bulunduğunu iddia etti.

8 Mayıs Çarşamba günü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanlığı makamında gazetecilerle ve yazarlarla özel bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade eden Yuva, Esad'ın Türkiye ile ilgili söylediğini iddia ettiği sözlere yer verdi.

Esad'ın, "Türkiye ile işbirliğine açığız" dediğini öne süren Yuva, aynı zamanda Esad'ın, "Suriye çıkarlarına uygunsa ve egemenliğine halel gelmeyecekse Erdoğan ile de görüşülebilir" ifadelerini kullandığını belirtti.

Mehmet Yuva’nın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Türkiye bu konularla meşgulken Şam’dan önemli haberler var. 8 Mayıs Çarşamba sabahı Esad Cumhurbaşkanlığı makamında (Halk Sarayı) ülkenin resmi ve özel medya temsilcileri, gazetecilerle ve yazarlarla "özel ve basına kapalı" bir toplantıda buluştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı esnasında aklınıza gelebilecek tüm mahalli, bölgesel ve Dünyada hâsıl olan tüm güncel konular Esad’a soruldu. Esad bu soruları detaylı bilgilerle cevapladı. Rusya’nın Suriye’deki Humeymim hava üssünde, İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyet güçlerinin Nazi Almanyası karşısında kazandığı zaferin 74. yıldönümü vesilesiyle düzenlenen askeri geçide, Rusya ve Suriye ordu birlikleri birlikte katıldı.

Esad’ın yanıtı: Erdoğan ile görüşülebilir

Bizi yani Türkiye’yi ilgilendiren soruları da Esad’a dostlarımız vasıtasıyla sorduk. Esad’ın cevaplarını başlıklar halinde sunalım;

Türkiye önemli bir ülkedir ve Türkiye ile işbirliğine açığız. Suriye çıkarlarına uygunsa ve egemenliğine helal gelmeyecekse Erdoğan ile de görüşülebilir.

Türkiye tarafı ile sadece Rusya ve İran üzerinden görüşmüyoruz. Türk ve Suri subayları, birçok noktada buluştu ve görüştü. Bu görüşmelerin en önemlisi Kesab’da (Hatay Yayladağı Hudut Kapısı-Lazkiye Kesab Hudut Kapısı) gerçekleşti.

Suri heyeti MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Tahran’da görüştü.

Türk subayları ülkemizde olup bitenle ilgili Türk siyasetçilerden daha duyarlı ve anlayışlı.

Erdoğan hükümetinde Suriye konusu ile ilgili ciddi fikir ayrılıkları var.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU