Suriye Savaşı dördüncü 'temsilci'yi görüyor

4 yıldır BM Suriye Özel Temsilciliği’ni yürüten Staffan de Mistura’nın ardından bu göreve Norveçli Geir Pedersen’in geleceği bildirildi. Suriye savaşı yedinci yılını geride bırakırken BM de üç özel temsilci değiştirdi

2014 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel temsilciliği görevine getirilen Staffan de Mistura geçtiğimiz aylarda, “Kasım sonunda görevden ayrılacağını açıkladı. Rusya haber ajansı TASS’ın bildirdiğine göre de Mistura’nın ardından bu göreve Norveçli Geir Pedersen tayin edildi. 

Pederson 1988-2003 arasında Norveç’in Filistin Özerk Yönetimi temsilciliğini yapmıştı.

28 Eylül 1955’te Oslo’da doğan Geir Pederson 1988 ila 2003 yılları arasında Norveç’in Filistin Özerk Yönetimi’ndeki temsilciliğini yaptığı bildirildi. Pederson’un görevi 7 Ocak 2019’da devralması bekleniyor.

BM’nin ilk Suriye Özel Temsilcisi, örgütün eski Genel Sekreteri Kofi Annan’dı. Suriye’deki şiddeti sona erdirmek amacıyla “arabulucu” rolü oynayan Annan’ın çabaları her defasında boşa çıktı. Annan, yeni bir siyasi sürecin başlatılması, şiddetin sona ermesi için BM gözetimi başlatılması ve rejim güçleri ile silahlı muhaliflerin operasyonları durdurmasını da içeren altı maddelik bir plan hazırlamıştı. Ancak her iki tarafın da taahhütlerine uymaması üzerine plan uygulama alanı bulamadı.

Annan, 31 Ağustos 2012’de görevinden istifa etti. Yeni temsilci Cezayirli diplomat Lahdar İbrahimi oldu. 


2013’te Doğu Guta’da kimyasal silah kullanımı kaynaklı sivil ölümü iddialarını araştırmak üzere bir BM heyeti Şam’a gitti. Kimyasal silah uzmanı İsveçli Profesör Ake Sellstrom başkanlığındaki heyet başkent Şam’da çalışmalarını sürdürürken konvoyuna keskin nişancılar tarafından ateş açıldı. Alınan karara göre Şam yönetimi kimyasal silahları BM ekiplerine teslim ederek üretim tesislerini kapatacaktı. Ancak bu karara rağmen ülkede kimyasal silahların varlığı devam etti.

2014 yılında BM Suriye Özel Temsilciliği’ne İtalyan diplomat Staffan de Mistura atandı. 2016’da Cenevre’de başlayan barış sürecinin başkanı olan Mistura’nın görev yaptığı süre içinde Suriye’de çatışmalar yoğunlaştı. Şam’da iki, İdlib’te ise bir kez kimyasal silah kullanıldı. De Mistura’nın başlattığı tüm barış süreçleri başarısız oldu.


Suriye savaşı boyunca BM’nin etkisiz kalması hep eleştiri konusu oldu. Savaş bölgelerine insani yardım ulaştırmak konusunda dahi yetersiz kalmakla suçlanan BM’nin kuşatma altında tutulan ve açlık tehlikesi baş gösteren Madaya kentine insani yardım adı altında kefen göndermesi tepkiyle karşılanmıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın da memleketi olan Lazkiye’de bir BM aracının düğün arabası olarak kullanıldığı da ortaya çıktı. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU