Belaruslu adam, hükümet merkezinin önünde kendini ateşe verdi

Yetkililer, adamın alevler söndürüldükten sonra hastaneye kaldırıldığını söyledi

Belarus'ta polis yetkilileri, bir adamın hükümet merkezinin önünde kendini ateşe verdiğini bildirdi.

35 yaşındaki adam, meydandaki memurların ve vatandaşların yardımıyla alevlerin söndürülmesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

Yetkililer, adamın Minsk'in merkezinde kendini ateşe vermeden önce üzerine bir sıvı serptiğini söyledi.

İnternette paylaşılan video görüntülerinde söz konusu adam, başkentte hükümet merkezinin bulunduğu geniş ve büyük ölçüde boş meydanda, Lenin heykelinin yakınlarında yanarken görüldü.

Alevleri söndürmek için birkaç kişinin adama doğru koşması da kameralara yansıdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belarus Araştırma Komitesi, söz konusu olayın müfettişler tarafından incelendiğini açıkladı.

Belarus, 20 yıldan fazla süredir iktidarda olan Aleksandr Lukaşenko'nun geçen yaz kazandığı tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinden bu yana protestolarla sarsılıyor.

Göstericiler, halk nezdinde rağbet gören rakibi Sviatlana Tsikhanouskaya'ya karşı zafer ilan eden Belarus devlet başkanına istifa çağrısında bulundu.

Muhalefet, Ağustos 2020 seçimlerinin sahtekarlıkla dolu olduğunu ileri sürdü. Lukaşenko ise oylamaya hile karıştığı iddialarını reddetti.

Yetkililer, en kalabalığı 200 bin kadar kişiyi bir araya getiren ve büyük ölçüde barışçıl bir şekilde gerçekleşen gösterileri sert biçimde bastırdı.

Binlerce protestocu gözaltına alınırken, neredeyse tüm muhalif siyasi isimler ya hapse atıldı ya da başka bir ülkede sürgün hayatı yaşamaya başladı.

Gösteriler son 5 ayda azalmış olsa da sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda, bu ay Minsk'te düzenlenen küçük çaplı mitinglerde kırmızı ve beyaz muhalefet bayrakları taşıyan yüzlerce protestocunun Lukaşenko'yu istifaya çağıran sloganlar attığı görüldü.

Kısa süre önce Belarus'a bu yıl Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası kapsamında düzenlenecek maçlara ev sahipliği yapamayacağı bildirilirken, Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu bu kararın "güvenlik kaygıları" nedeniyle alındığını kaydetmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU