5 bin yıl öncesine ait yüzükler, Avrupa’nın ilk ortak parası mı?

Araştırmayı yöneten Leiden Üniversitesi’nden Dr. Maikel Kuijpers, “Tarih öncesinin eurosu bronz yüzük, bileklik ve balta şeklindeydi” dedi

Nesnelerin ağırlıkları farklı olsa da yüzde 70'inin elle ayırt edilemeyecek kadar benzer olduğu belirtildi (Maikel Kuijpers)

Araştırmacılar, bir süredir üzerinde çalışma yürüttükleri bronz yüzük, bilezik ve balta uçlarının Avrupa’nın ilk ortak parası olabileceğini bildirdi.

Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışmasında bronz yüzük, bilezik ve hatta balta ucu gibi nesnelerin 5 bin yıl önce Avrupa’da para olarak kullanılmış olabileceği keşfedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nesnelerin ağırlığının ve şeklinin neredeyse standartlaştırılmış olduğuna dikkat çeken bilim insanları, bu durumun nesnelerin para olarak kullanıldığını düşündürdüğünü açıkladı. Orta Avrupa’da Bronz Çağı’nın ilk dönemlerinde kullanılmış 5 bini aşkın nesne, 100’den fazla tarihi alanda yapılan kazılar sonucu gün yüzüne çıkarıldı.

Araştırmacılar nesnelerin ağırlıkları farklı olsa da yüzde 70'inin elle ayırt edilemeyecek kadar benzer olduğunu kaydetti. Araştırmayı yöneten Leiden Üniversitesi’nden Dr. Maikel Kuijpers, “Tarih öncesinin eurosu bronz yüzük, bileklik ve balta şeklindeydi” dedi.


Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU