Husiler Yemen’in can damarı Hudeyde’den çekilmeye başlarken savaşın sonu ufukta belirdi

BM’nin liman kentindeki tüm güçlerin geri çekilmesine yönelik Eylülde aldığı karara rağmen bugüne dek taraflardan beklenen adım gelmemişti

Husi güçleri, Salif limanından çekilirken / Fotoğraf: Reuters

Husi isyancılar, Yemen’in kritik öneme sahip liman kenti Hudeyde’den tek taraflı çekilmeye başladıklarını açıkladı. Yaşanan gelişme, çatırdayan barış anlaşmasını kurtarabilecek ve savaşı sonlandırabilecek bir hamle olarak görülüyor.

Savaşın yıktığı ülkeye gıda ve insani yardımın büyük kısmı, geçen yıl boyunca isyancılar ve Körfez destekli Yemen hükümeti arasındaki savaşın ön cephesi haline gelen bu limandan sağlanıyor.

Bu nedenle Yemen’de devam eden savaş, açlığın pençesindeki milyonlarca kişiye yardım akışını engelliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters haber ajansına konuşan bir tanık, Husilerin limandan ayrılmaya başladığını söylerken, bölgeden gelen bilgilerin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da onaylanması bekleniyor.

Aralık ayında BM’nin arabuluculuğunda İsveç’te varılan ve savaşı durdurmak için en geniş kapsamlı ilk adım olarak görülen anlaşma, tüm güçlerin Kızıldeniz’e açılan önemli 3 liman kentinden geri çekilmesini şart koşuyordu. Ancak cumartesiye kadar taraflardan beklenen hamle gelmemişti.

Husilere ait Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed el-Husi, savaşçılarının dün sabah 10.00 itibarıyla Hudeyde limanından, tahıl ürünleri için kullandıkları Salif limanından ve petrol sevkiyatı yaptıkları Ras İsa’dan çekilmeye başladığını belirtti.  

 

yemen afp.jpg
Aralık'ta ilan edilen ateşkes sonrası Hudeyde’deki isyancı savaşçılar / Fotoğraf: AFP

 

Husilerin lideri, Suudi destekli hükümetin şehrin bazı bölümlerinden eş zamanlı çekilmeyi defalarca ertelemesi üzerine tek taraflı hareket etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Muhammed el-Husi, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “(İsyancı) ordu ve komiteler, saldırgan ABD-İngiliz-Suudi-Emirlik ülkelerinin ve müttefiklerinin (Stockholm) anlaşmasına uymayı reddetmesinin sonucu olarak tek taraflı çekiliyor” ifadelerini kullandı.

BM’nin gözlemci misyonu süreci izleyecek

Öte yandan çekilme kararını cuma duyuran BM, gelinen noktayı, geçen yıl Stockholm’de hazırlanan geniş kapsamlı barış planı için ilk adım olarak yorumladı.

İsyancıların çekilme işlemlerinin salıya kadar tamamlanacağını belirten BM Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi (RCC) Başkanı General Michael Lollesgaard, başında kendisinin bulunduğu bir gözlemci misyonun güçlerin ilerleyişini takip edeceğini bildirdi.

Uluslararası alanda tanınan Yemen Enformasyon Bakanı Muammer el-İryani ise BM’nin açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, isyancıların dünyanın “gözünü boyamaya” çalışabileceği uyarısında da bulundu.

Yemenli bakan paylaştığı tweet'te, “Hudeyde vilayetindeki limanların yeniden düzenlenmesine dair İsveç anlaşmasının uygulanmasına yönelik her tedbiri hoş karşılaşıyoruz ve milis kuvvetlerin, yaklaşan toplantı öncesi BM Güvenlik Konseyi’ni ve uluslararası kamuoyunu yanıltabileceği konusunda uyarıyoruz” dedi.

El-İryani ayrıca, denetim ve ortak onay olmaksızın isyancıların tek taraflı yeniden konuşlandırılmasının “kabul edilemez” olduğunu kaydetti.

Yemen’deki savaşa dair barış müzakerelerinin merkezinde Hudeyde yer alıyordu. BM’nin savaşan kesimlerin birliklerini çekmesi yönündeki çabaları bugüne dek sekteye uğrarken, taraflar da sürecin tıkanmasından birbirlerini suçluyordu.

 

 

Yemen, 2014’te İran destekli Şii isyancıların ülkenin kontrolünü ele geçirip meşru Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi yerinden etmesi üzerine patlak veren ve 5 yıldır devam eden savaşta paramparça oldu.

Suudi Arabistan ve aralarında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) olduğu Körfezli müttefikler, Hadi’yi eski konumuna getirmek için martta bombardıman gerçekleştirdi. Savaş, son zamanlarda Taiz vilayetinin güneybatısında şiddetlendi.

Dünyanın en kötü insani krizinde Yemen’in yüzde 80’inden fazlası dış yardımlara bağımlı hale gelirken, nüfusun neredeyse yarısını oluşturan 13 milyondan fazla kişi açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor.

BM geçen ay yayımladığı raporda, Yemen’deki savaşın devam etmesi halinde, yıl sonuna kadar ölü sayısının, yarısı 5 yaşın altında çocuklar olmak üzere 250 bine ulaşabileceğini bildirmişti.

Ülkede her gün 100’den fazla çocuk açlıktan ölüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU