New York Times: Şam'daki cezaevlerinde ölüm ve işkence var

Gazete ülkedeki hapishanelerde işkence ve ölümler yaşandığını ortaya koyan yazışmaları yayınladı

Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu’nun ele geçirdiği belgeleri New York Times (NYT) gazetesi yayımladı - Fotoğraf: Pixabay (Arşiv)

Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu (CIJA) iç savaşta 8. yılı yaşayan Suriye ile ilgili önemli belgeler ele geçirdi.

Komisyon, Beşar Esad yönetimi kontrolünde ülkede gözaltına alınan binlerce kişinin, cezaevlerinde işkenceyle karşı karşıya kaldığını duyurdu.

CIJA ayrıca ülkedeki hapishanelerde binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, bunun sorumlusunun ise Şam yönetimi olduğunu belirtiyor.

"Şam yönetiminin kontrolünde cezaevlerinde işkence ölümler yaşanıyor"
 

ESAD SURİYE AFİŞ.jpg
Esad yönetimi işkence iddialarını kabul etmiyor / Fotoğraf: Reuters


CIJA'ın ele geçirdiği ve ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi tarafından yayımlanan belgelerde Suriyeli üst düzey yetkililerce verilen gözaltı, işkence ve ölüm emirleri ve raporlar var.

Anne Barnard imzalı haberdeki yazışmalardan biri General Refik Şehadeh'e ait. 

Askeri istihbaratın başındaki isim olan Şehadeh; tüm ölümlerin kendisine rapor edilmesi gerektiğini, olaylara katılan güvenlik görevlilerinin yargı karşısına çıkmaması için gerekli adımların atılacağını söylüyor.

Yazışmalarda söz konusu ölümler dışında işkence ve kötü cezaevi koşullları da kabul ediliyor. 

Haberde Suriyeli yetkililerin gelecekte insan hakları suçları nedeniyle yargı önüne getirilmekten dolayı yaşadığı endişeden söz ediliyor. 

"12 gün işkence gördüm, yargıca rüşvet verip serbest kaldım"

NYT ulaştığı belgelerin dışında kurbanlar ve kurbanların yakınlarıyla da röportajlar yaptı. 

Onlardan biri de 31 yaşındaki Muhannad Gabbaş.

Halepli Gabbaş artık İstanbul'da yaşıyor. 
 

SURİYE+HAPİSHANE AA.jpg
Fotoğraf: AA


Esad karşıtı gösterilerde yer aldıktan sonra gözaltına alındığını, 12 gün boyunca işkence gördüğünü söylüyor.

Gabbaş,  NYT muhabirine bombalı saldırı planladığına dair zorla ifade imzaladığını, 19 ay sonra gelen özgürlüğün kapısını açanın ise Suriyeli bir yargıca verdiği rüşvet olduğunu belirtiyor.

Haberde rejimin gizli hapishaneleri olduğu da vurgulanıyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı: 127 bin 916 kişiden haber yok

Suriye İnsan Hakları Ağı'nın açıkladığı son verilere göre Suriye'de hapse girdikten sonra yaklaşık 127 bin 916 kişiden bir daha haber alınamadı.

Örgüt, bu kişilerin neredeyse 14 bininin işkence esnasında hayatını kaybettiğini belirtiyor.

2018'de 5 bin 607 kişinin keyfi gözaltına alındığını belirten kuruluş, gözaltı oranlarında 2017'den bu yana yüzde 25 artış olduğunu öne sürüyor. 

Esad rejimi ülkede sistematik işkence uygulandığı iddialarını reddediyor.

Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu (CIJA) İngiltere, ABD, Almanya, İsviçre, Norveç, Kanada ve Danimarka tarafından fonlanıyor. 

Komisyon aynı zamanda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi radikal İslamcı grupların işlediği savaş suçlarını da inceliyor.

CIJA 2015'te de Esad'ın savaş suçu işlediğine dair belgeler yayınlamış, söz konusu belgelerin rejim hakkında uluslararası mahkemelerde dava açmaya yeterli olduğu açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU