Kılıçdaroğlu: Karamsar tablo çizdim ama karamsar değilim

CHP lideri Çağdaş Gazeteciler Derneği'nde konuştu, "Gazeteci rahat haber yapabiliyorsa demokrasi var" diye konuştu

CHP lideri Kılıçdaroğlu 2018 Yılı Başarılı Gazeteciler Ödül Töreni'nde konuştu / Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Birlikte mücadele ettiğimiz zaman kazanabiliriz. Ayrı ayrı mücadele değil, birlikte mücadele etmek zorundayız. Evet baharı getireceğimizden söz ettik. Evet bahar geldi ama Bursa yüreğimde yara olarak duruyor" dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin Yılın Başarılı Gazetecileri Ödül Töreni'ne katılan Kılıçdaroğlu, basının aslında bir kamu görevlisi olduğunu söyledi.

Çağdaş demokrasilerde medyanın yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
 

"Ben bir dönem Başbakana, 'Gelin anayasa değişikliği sırasında dördüncü güç olarak da medya yazalım' demiştim. Böylece medyada çağdaş demokrasilerde olduğu gibi bir anayasal kurum olarak yerini alsın diye düşüncemi ifade etmiştim ama bu olmadı. Tabii gazeteciliğin çok zor olduğunu biliyorum, hele Türkiye koşullarında çok daha zor olduğunu biliyorum."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gazeteci rahat haber yapabiliyorsa demokrasi var"

"Eğer gazeteci rahat bir haber yapabiliyorsa, yazabiliyorsa ve yorumlayabiliyorsa haberi olduğu gibi alıp geniş kitlelere taşıyabiliyorsa orada demokrasi var" ifadelerini kullanan CHP lideri, şunları söyledi:
 

"Gazeteci yaptığı her haberden özel bir keyif alır. Geniş kitleleri bilgilendirdiği için ama haberi yapıp, bu haberi geniş kitlelere yansıtamıyorsa ya da büyük baskı görüyorsa veya yazdığı haber çöp sepetine atılıyorsa orada demokrasi yoktur. Bugün geldiğimiz nokta Türkiye'de budur. Bunu söylemekten ötürü, bunu söylediğim için aslında ben de rahatsızım. 'Keşke olmasa' diyorum."


"Türkiye bir yarı açık cezaevi görünümündedir" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
 

"Bakıyoruz dünyada en çok gazeteci hapseden ülke Türkiye ama yetkililer diyorlar ki 'Türkiye'de demokrasi var.' Cumhuriyet gazetesi yazarları içeride, neden? Eren Erdem içeride, neden? Osman Kavala içeride, neden? Neden bunlar içerideler? Hangi gerekçeyle içerideler? Yolsuzluk mu yaptılar? Başka şeyler mi yaptılar? Hayır. Bunlar gazeteci ve sadece haber yaptılar. Haber peşinde koştular. Dolayısıyla Türkiye içeride ve dışarıda olmak arasında çok büyük farkların olmadığı bir yarı açık cezaevi görünümdedir. Türkiye böyle bir görünümdedir dersek aslında yanılmamış oluruz."

"Karamsar tablo çizdim ama karamsar değilim"

"Karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım ama asla karamsar değilim" yorumunu yapan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Birlikte mücadele ettiğimizde çok güzel sonuçlar elde edebiliriz. Türkiye'nin bütün demokratlarının, alt ayrımları bir kenara bırakıp birleşmeleri gerekiyor. Eğer bu ülkede demokrasi olacaksa hepimiz için olacak. Birlikte mücadele ettiğimiz zaman kazanabiliriz. Ayrı ayrı mücadele değil. Birlikte mücadele etmek zorundayız."

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU