Hindistan'da rüşvetle yolcuları karantinadan kurtaran havalimanı çalışanı tutuklandı

Mumbai Havalimanı'nda çalışan yetkili, sahte giriş belgelerini 4 bin rupi karşılığında hazırlıyordu

Dolandırıcılık vakası, Mumbai Havalimanı'nda meydana geldi (Simon Calder/The Independent)

Bir havalimanı çalışanının da aralarında bulunduğu üç kişi, yolcuların mecburi karantinadan kaçınmasına imkan tanıyan sahte giriş belgeleri karşılığında rüşvet kabul ederken yakalanmalarının ardından tutuklandı.

The Times of India'nın haberine göre, Hindistan'daki Mumbai Havalimanı'nda gerçekleşen dolandırıcılık olayında, bazı yolcuların kişi başı 4 bin rupi (yaklaşık 400 TL) karşılığında 7 günlük kurumsal karantina kuralını atlatmalarını sağlayan belgeler temin ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020 sonlarında Birleşik Krallık'ta yeni ve daha bulaşıcı bir koronavirüs varyantı keşfedilmesinin ardından yerel seyahat kısıtlamalarını artıran Mumbai'deki yetkililer, Avrupa ve Ortadoğu'dan gelen herkesin masrafları kendi ceplerinden karşılanacak şekilde bir otelde bir hafta karantinaya girmesini zorunlu tutuyor.

Yolculardan daha sonra da Kovid testinden negatif sonuç almaları ve evlerinde 7 gün daha karantinada kalmaları şart koşuluyor.

Sadece, yakın aile fertlerini kaybetmiş kişiler ve hamileliklerinin son evrelerinde bulunan kadınlar bu uygulamadan muaf tutuluyor.

Alt kademe bir mühendisle iki suç ortağının, yolcuların otel yerine evlerinde karantinaya alınmaya uygun olduğunu beyan ederek bu kişileri otelde karantinaya girmekten kurtaran izni veren sahte belgeler hazırladığı düşünülüyor.

Polis ekipleri, şüphelilere ait 140 bin rupi (yaklaşık 14 bin TL) ve 200 Suudi Riyali (yaklaşık 400 TL) paranın yanı sıra ev karantinasını onaylamak için kullanılan sahte bir lastik damgayla, karantina muafiyeti sağlayan doktor raporlarına el koydu.

Bu durum, söz konusu çalışanın 23 Aralık 2020'de Mumbai Havalimanı'na transfer edilmesinden bu yana muhtemelen onlarca yolcunun zorunlu karantinayı atlattığı anlamına geliyor.

Polis şu anda personel içinden başka kişilerin de bu dolandırıcılığa dahil olup olmadığını araştırıyor.
 


Bu gelişme, sadece geçen hafta sonu 45 kişinin sahte Kovid-19 PCR testi sonuçlarını kullanıp Hırvatistan'a girmeye çalıştığı haberinin akabinde yaşandı.

Total Croatia News'in haberine göre Hırvatistan polisi, bahsi geçen olaya karışan faillerin gözaltına alındığını ve bu kişilerin suçlu bulunmaları halinde üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylemişti.

Yolcuların tamamı, Bosna-Hersek üzerinden sınırı geçmeye çalışırken durdurulmuştu.

Hırvatistan'daki seyahat kısıtlamalarına göre kişiler komşu ülkelerden buraya ancak negatif çıkan bir PCR testi sonucunu ibraz etmeleri ya da son aylarda virüse yakalanıp bu hastalığı çoktan atlattıklarını gösteren bir doktor raporu sunmaları halinde girebiliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU