Mısır'da Mursi'nin eşi ve çocuklarının da aralarında olduğu 89 İhvan üyesinin mallarına el konuldu

Mısır mahkemesi, aralarında eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mirasçılarının da olduğu Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyesi 89 kişiye ait malların devlet hazinesine aktarılması yönünde karar aldı

Mısır'da Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından aynı yılın aralık ayında İhvan, terör örgütü olarak ilan edilmişti / Fotoğraf: AA

Devlete ait Ahbar el-Yevm adlı gazetenin haberine göre, Kahire Nöbetçi Mahkemesi, resmi bir kurum olan İhvan Mallarına El Koyma Komitesi'nin açtığı davada, aralarında Mursi'nin mirasçısı olarak eşi ve çocuklarının da bulunduğu İhvan'ın lider kadrosundaki 89 kişiye ait mallara el konulması yönünde hüküm verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Komite, yetkili makamlardan söz konusu malların devlet hazinesine aktarılması talebinde bulundu. 

Mursi’nin eşi ve çocukları da listede

Davada mallarına el konulanlar arasında Mursi'nin varislerinin yanı sıra İhvan'ın önde gelen isimlerinden İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve yardımcısı Hayrat Şatır, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan üyesi Abdurrahman el-Berr, Mursi hükümetinde bakanlık yapan Basim Udeh ve Üsame Yasin de bulunuyor.

Mahkeme kararının Mursi'nin varislerinden eşi Necla Ali Mahmud ve çocukları Ahmed, Şeyma, Üsame ve Ömer'in mallarını kapsadığı belirtildi.  

Muhammed Mursi'nin ailesi ve adı geçen kişilerden konuya ilişkin henüz bir değerlendirme yapılmadı.  

Merkezi Mısır dışında olan İnsan Hakları Gençlik Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada ise kararın bir terör örgütüne iltisak zannıyla alındığı, siyasi olarak vatandaşların mallarına el konulmasının kınandığı belirtildi. 

İhvan: Karar, Ocak devriminde en büyük rolü olan gruptan intikam almadır

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Talat Fehmi, Muhammed Mursi'nin mirasçılarının da olduğu Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yönetici kadrosundaki 89 kişiye ait mal varlıklarının devlet hazinesine aktarılması yönündeki karar için "intikam alma" değerlendirmesinde bulundu.

Mısır'daki ilgili mahkemenin konuyla ilgili kararının ardından açıklama yapan Fehmi, "Bu karar, zulümdür, siyasi entrikadır, (2011 yılındaki) Ocak Devrimi'nde en büyük rolü olan gruptan intikam almadır" ifadelerini kullandı.

Karara itiraz etme imkanına ilişkin, "Her şey rejim güçlerinin elinde." diyerek, konuyla ilgili işlemleri tamamlamanın zorluğuna işaret eden Fehmi, "Devrimi yapanlar yargılanıyor, mal varlıklarına el konuluyor; suçlu ve yasadışı kazanç elde edenler ise özgürlüğün ve paranın tadını çıkarıyor" diye konuştu.

Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından aynı yılın aralık ayında İhvan, terör örgütü olarak ilan edilmişti. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU