Trump, devir teslim töreni öncesi 100'den fazla kişi için af çıkaracak

Başkan Trump'ın görevinin son gününde 100'den fazla af ve ceza indirimi içeren geniş bir liste hazırladığı öne sürüldü

Fotoğraf: AA (arşiv)

ABD'de 20 Ocak'ta görevi Joe Biden'a devredecek olan Başkan Donald Trump'ın 100'den fazla kişi için af ve cez indirimi çıkaracağı iddia edildi.

Sputnik'in haberine göre, medyaya açıklamalarda bulunan Beyaz Saray'ın çalışmalarından haberdar kaynaklar, Trump'ın yarın yayımlamak üzere 100'den fazla af ve ceza indirimi içeren geniş bir liste hazırladığını, şimdiki halde kendisi için af çıkarmamayı tercih ettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralıkta aflar başladı

Aralık ayında yayımladığı iki af listesine savaş suçlarıyla itham edilen isimleri de alan Trump, 2016 seçimlerinde kampanya danışmanlığını yapan Paul Manafort ile Roger Stone ve damadı Jared Kushner'in babası Charles Kushner gibi en yakın çevresinden isimleri affetmişti.

CNN'in salı günü beklenen listeyle ilgili haberine göre, onlarca sağlık dolandırıcılığından hüküm giyip cezaevinde bulunan Palm Beach'in önde gelen göz doktoru Salomon Melgen de Trump affından yararlanacak.

Trump kendisine af çıkarmayı düşünüyordu

Daha önce Beyaz Saray danışmanları, Trump'ın danışmanlarıyla özel sohbetlerinde olağanüstü bir adım atıp kendisi için af çıkarmayı ele aldığını, ancak yönetiminden bazı yetkililerin Trump'ı kendi kendini affetmemesine, bunun kendisini suçlu göstereceğine dair uyardığını aktarmıştı.

Medyaya konuşan kaynaklar, Trump'ın şimdiki halde kendisi ve danışmanlarıyla özel konuştuğu bir başka konu olan aile üyeleri için önleyici af çıkarmayı planlamadığını kaydetti.

Kendi kendini af, anayasaya aykırı mı?

Pek çok uzman, kendi kendini affın anayasaya aykırı olacağını, çünkü kimsenin kendi davasının yargıcı olamayacağına dair temel ilkenin ihlali anlamına geldiğini belirtmişti. 

Diğerleri, kendi kendini affın anayasayal olduğunu, zira anayasada af yetkisinin çok geniş ifadelerle dile getirildiğini, tarihi metinlere göre de 18. yüzyılda kurucuların kendi kendini affı tartıştığını ve bu yetkiye açık seçik sınırlama getirmemeyi tercih ettiğini savundu. 

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU