Uganda'da muhalefet adayı, 'dolandırıcılık ve şiddete' rağmen seçimleri kazandığını açıkladı

Eski lider Yoweri Museveni'nin ana rakibi Bobi Wine, 15 Ocak'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son derece eminim. Diktatörü büyük bir farkla mağlup ettik" dedi

"Bobi Wine" adıyla tanınan pop star Robert Kyagulany / Fotoğraf: AFP

Uganda'da popüler bir şarkıcı olan muhalefet adayı, seçimlerde "dolandırıcılık ve şiddete rağmen" cumhurbaşkanlığı seçimlerini büyük bir farkla kazandığını açıkladı.

Eski lider Yoweri Museveni'nin ana rakibi Bobi Wine, 15 Ocak'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son derece eminim. Diktatörü büyük bir farkla mağlup ettik" dedi.

Wine, "Seçimleri kesinlikle kazandık ve büyük bir farkla kazandık" dedi. Perşembe günkü seçimleri büyük bir farkla kazandığını belirten Wine, oylamanın ‘dolandırıcılık ve şiddete' tanık olduğuna dikkati çekti.

Wine, gece yarısından sonra Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bugün erken saatlerde ülke genelinde meydana gelen yaygın dolandırıcılık ve şiddete rağmen, durum hala iyi görünüyor. Ugandalılara, rekor sayıda oy kullandıkları için teşekkür ederiz.


Eski şarkıcı ve milletvekili olan Wine, seçimlerin sakin bir atmosferde gerçekleştiğini belirten yetkililerin sosyal medya organlarına uyguladıkları kısıtlamalara rağmen Twitter üzerinden yazdığı söz konusu mesajında daha fazla ayrıntıya yer vermedi.

Bobi Wine, "Byabakama (Seçim Komisyonu Başkanı) ve Seçim Komisyonu açısından mevcut durum, halkın iradesini açıklamaktadır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim Komisyonu Başkanı Simon Byabakama, perşembe akşamı AFP'ye yaptığı açıklamada seçimlerin, genel olarak ülkenin her yerinde sakin bir atmosferde yapıldığını duyurdu.

Durum, polis sözcüsü Ferid Inanga tarafından da doğrulandı. Cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimleri, internete erişimin olmaması nedeniyle sıkı güvenlik kontrolü altında gerçekleştirildi.

Erişim kısıtlaması, ülkede büyük bir hoşnutsuzluğa neden oldu. Ülkede sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları da geçtiğimiz Salı gününden bu yana engellenmiş halde.

44 milyonluk nüfusun içerisindeki 18 milyon Ugandalı seçmen, şiddetli bir seçim kampanyasının sonunda, ana muhalefet adayı olan 38 yaşındaki Wine ve iktidardaki 35 yılın sonrasında altıncı bir dönem kazanmak isteyen Museveni arasında seçim yapmaya davet edildi.

Seçim kampanyaları, onlarca insanın hayatını kaybettiği tutuklamalar ve isyanlara tanık oldu. 2018 yılında birkaç kez gözaltına alınan Wine'in Kasım ayı ortasında yeniden gözaltına alınması nedeniyle patlak veren şiddet eylemlerinde en az 54 kişi polis tarafından öldürüldü ve çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU