Okyanus geçerek ABD'den Avustralya'ya giden güvercin ölüm kararıyla karşı karşıya

Avustralya, kuşun biyogüvenliği tehdit etmesinden korkuyor

Bir güvercinin şimdiye kadarki en uzun uçuşunu, Fransa’dan Vietnam’a geçip 11 bin 600 kilometreyi 24 günde kat eden kuşun gerçekleştirdiği düşünülüyor (AP)

Yetkililer 13 bin kilometre yol kat edip ABD’den Avustralya’ya giden yarış güvercinini yerel türler için tehdit olarak değerlendirdi. Kargo gemisiyle okyanus aşan kuşun yakalandıktan sonra öldürülmesi planlanıyor.

Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan Kevin Celli-Bird, ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın adı verilen güvercini, 26 Aralık'ta evinin bahçesinde bulduğunu söyledi ve güvercinin bileziğini araştırdı. Oklahoma'daki Amerikan Güvercin Birliği Joe’nun sahibinin Alabama'da yaşadığını doğruladı ve Oregon’da 29 Ekim’de düzenlenen yarışta kaybolduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP'de yer alan habere göre Joe yerel medyada haber olunca yetkililer alarma geçti. Celli-Bird, Avustralya Karantina ve Teftiş Servisi yetkililerinin perşembe günü kendisi arayıp “Güvercin Amerika’dan geliyorsa kuş hastalıkları konusunda endişelenmeliyiz” dediğini ve onu yakalamada yardımını istediğini belirtti. Kuş kaçtığı için yakalayamadığını söyleyen Celli-Bird, "Yetkililer şimdi profesyonel kuş avcısıyla anlaşmayı düşünüyor" dedi.

Joe günlerini bahçe ve etrafında geçiriyor, oradaki çeşmede su içip yıkanıyor. Kuşu gördüğü günden beri besleyen Celli-Bird şöyle diyor:

Sanırım ona biraz yemek verdiğim ve su içecek bir yeri olduğu için evinin burası olduğuna karar verdi.

Avustralya ülke dışından hayvanlara karşı katı

Avustralya Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada, söz konusu güvercinin ülkede kalmasına izin verilmediğini çünkü “Avustralya’nın gıda güvenliğini ve yabani kuş popülasyonunu tehlikeye atabileceğini” bildirdi.

Avustralya Ulusal Güvercin Derneği sekreteri Brad Turner da ABD’deki güvercinlerin bölgeye özgü hastalıklar taşımasından korktuklarını ve Joe’nun öldürülmesi gerektiğini söyledi.

2015’de hükümet, ünlü oyuncular Amber Heard ve Johnny Depp’in ülkeye soktuğu Yorkshire teriyeri cinsi iki köpeği ötenaziyle tehdit etmişti. 50 saatlik süre tanınan köpekler kiralık jetle ülkeden ayrılmıştı.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU