Gergerlioğlu'nun KHK'lılarla ilgili soru önergesine TBMM Başkanı Şentop'un ret gerekçesi: Konunun tek amacı istişare sağlamaktan ibaret

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun TÜBİTAK burslarındaki "KHK'lı olmamak" şartıyla ilgili soru önergesi TBMM Başkanlığı'nca reddedildi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop / Fotoğraf: tbmm.gov.tr

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) merkez ve enstitülerinde yürütülen veya kurum tarafından desteklenen araştırma projelerinde görev alan lisans öğrencilerine verilen bursun şartlarına "Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilmemiş olmak" maddesi de eklendi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TÜBİTAK'ın burs şartları arasına eklenen maddeyi, soru önergesi haline getirerek Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sundu. 
 

şentop yanıt.jpg
Gergerlioğlu'nun TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla soru önergesine gönderdiği yanıt / Görsel: Independent Türkçe


Ret kararı TBMM İçtüzüğü'ne dayandırıldı

Gergerlioğlu'nun 6 maddelik soru önergesine yanıt, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan geldi.

Şentop'un yanıtında, önergenin TBMM İçtüzüğü'nün 97. maddesi uyarınca kabul edilmeyeceği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular"

Şentop'un cevap yazısında, önergede yer alan soruların 4. ve 6.'sının TBMM İçtüzüğü 97. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular" kapsamında olduğuna değinilirken, bu sorular çıkarılırsa veya TBMM İçtüzüğü'ne uygun hale getirilirse önergenin işleme alınabileceği belirtildi.

"KHK'lıların vatandaş olduklarına onları inandıracak bir kanıt var mı?"

Şentop'un çıkarılmasını istediği soruları şöyle:

- Yapılan uygulamanın KHK'lıları toplumsal hayattan izole etmek için yapıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa bu insanlara hayatlarının geri kalanı için öneri ya da önerileriniz nelerdir?

- KHK'lılar bana: 'Bankada hesap açamıyoruz, kendi paramızı alamıyoruz, kredi kartı alamıyoruz, iş yeri açamıyoruz, araçlarımızı sigortalatamıyoruz, üniversiteye kayıt olamıyoruz, yurt dışına çıkamıyoruz, çocuklarımız memur olamıyor ve son olarak da burs alamıyoruz” gibi pek çok şikayetle gelmektedir. Bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olduklarına onları inandıracak elinizde bir kanıt var mıdır? 

 

Gergerlioğlu'nun cevaplamasını istediği soruları

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, şu sorulara yanıt verilmesini talep etmişti:

TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerinde görev alan lisans öğrencilerine burs verilirken neden KHK'lılar kapsam dışında bırakılmıştır?

Bu yapılan işlem hangi yasal mevzuatta dayandırılarak uygulanmaktadır?

Başvuru koşullarında Adli Sicil Kaydı bile istenmiyorken çoğunun haklarında adli bir işlem bile yapılmayan KHK'lılara bu uygulama neden yapılmaktadır? 

Yapılan uygulamanın KHK'lıları toplumsal hayattan izole etmek için yapıldığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa bu insanlara hayatlarının geri kalanı için öneri ya da önerileriniz nelerdir?

Tarafınıza bu konuda ulaşmış bir ayrımcılık şikayeti var mıdır? Eğer ulaşan bir şikayet yoksa re'sen bir soruşturma açılacak mıdır?

KHK'lılar bana: 'Bankada hesap açamıyoruz, kendi paramızı alamıyoruz, kredi kartı alamıyoruz, iş yeri açamıyoruz, araçlarımızı sigortalatamıyoruz, üniversiteye kayıt olamıyoruz, yurt dışına çıkamıyoruz, çocuklarımız memur olamıyor ve son olarak da burs alamıyoruz' gibi pek çok şikayetle gelmektedir. Bu kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduklarına onları inandıracak elinizde bir kanıt var mıdır?

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU