Tayland’da seçimi muhalefet kazandı hükümeti cunta kuracak

Seçim komisyonu orduyu temsil eden başbakanın partisine ayrıcalık tanıdı. Sivil toplum örgütleri, seçimde eşi benzeri görülmemiş usulsüzlüklerin yaşandığını açıkladı

Pheu Thai destekçileri, partinin başbakan adayı Sudarat Keyuraphan’a sevgi gösterisinde bulunurken / Fotoğraf: AFP 

Tayland’da demokrasi yanlısı muhalefet partisi, sandıktan zaferle çıkmış olsa da seçim komisyonunun son dakika müdahalesi cunta başbakanının iktidarını sürdürmesine kapı araladı.

Martta yapılan seçimle ilgili nihai sonuçların dün paylaşılmasıyla birlikte muhalefetteki Pheu Thai partisi 500 üyeli parlamentoda 136 sandalye kazanırken, cuntayı temsil eden ordu yanlısı Palang Pracharath (Halkın Gücü) Partisi ise 97 sandalyede kaldı.

Bununla birlikte, anayasada cunta lehine yapılan değişiklik sonrası seçim sistemine göre, 2014’te gerçekleşen darbenin lideri General Prayut Çan-oça’nın 2. dönem de başbakan olması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sekiz yıl sonra yapılan ilk seçim, demokrasinin ülkeye dönüşü açısından bir zafer olarak sunulmuştu. Ancak seçimlerde sistematik hile yapıldığı iddiaları, oy vermedeki usulsüzlükler, ordunun atadığı seçim komisyonlarının tartışmalı kararları ve sayım işlemlerinin uzun süre ertelenmiş olması, seçimin meşruiyetinin sorgulanmasına yol açıyor. 

Sonuçların ilan edilmesini geciktiren nedenlerden biri, 500 sandalyenin 150’sinin partiler arasında nasıl dağıtılacağı konusu oldu. Seçim komisyonunun, partilerin ülke genelinde aldığı oylara göre orantılı bir şekilde paylaşım yapması gerekiyordu. 

Ancak komisyon, Anayasa değişikliği uyarınca 2. sırada olmasına rağmen General Prayut’un partisine ilaveten 18 kişilik “parti listesi” ayırırken, sandıktan zaferle çıkan Pheu Thai’ye ise hiçbir sandalye bırakmadı.

İlk sonuçlara göre Pheu Thai ve demokrasi yanlısı koalisyon partiler, 500 sandalyeden 255’ini elde etmiş olacaktı. Bu da hükümet kurmaları için yeterli sayıya ulaşmaları anlamına geliyordu. Komisyonun sandalyeleri son dağıtımına göreyse söz konusu partiler ancak 245’e ulaşabiliyor. 

Kararı sosyal medyada tepkilere neden olan seçim komisyonu, Pheu Thai’nin çoğunluğa ulaşmasını engelleyecek bir yol bulmakla suçlanıyor.

 

 

The Independent’a konuşan Tayland insan hakları ve şeffaflık örgütü iLaw’dan araştırmacı Anon Chawalawan, anayasada yer alan nispi temsil sisteminin aksine seçim komisyonunun sandalyeleri, çoğunluğa sahip muhalif blok yerine ülke genelinde 30 bin kadar oy almış küçük partilere ödül olarak dağıttığını söyledi. 

Tayland’da seçim günü “eşi benzeri görülmemiş derecede” hileye başvurulduğunu bildiren yazar Dr. Pavin Chachavalpongpun da sandıklarda tahrifat, sandıkların yetkisi olmayan araçlarla taşınması, muhalif partilerin kampanya materyallerinin yok edilmesi ve oyların satılması gibi usulsüzlüklerle karşılaştıklarını kaydetti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU