Bilim insanları "zihni kontrol eden" kedi parazitinin beyin kanserine neden olabileceğini keşfetti

Bulgular, yaygın görülen T. gondii parazitine maruziyeti azaltmaya yönelik çabaların, agresif beyin tümörlerinin önlenmesi için ilk somut fırsatı sunmasını sağlayabilir

Kedi kumlarına yönelik hijyen önlemleri almak, etleri iyi pişirerek yemek, meyve ve sebzeleri iyi yıkamak T.gondii parazitine karşı koruma sağlıyor (AFP)

Yeni bir araştırmaya göre yetişkinlerde toksoplazma gondii (T. gondii) enfeksiyonu ve bir tür beyin kanseri olan gliom riski arasında bağlantı var.

International Journal of Cancer isimli akademik dergide yayımlanan çalışma, gliomdan mustarip kişilerde, insanları daha fazla risk almaya teşvik eden T. gondii parazitine karşı antikor bulunma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu antikorlar, kişilerin daha önce T. gondii enfeksiyonu geçirdikleri anlamına geliyor.

Dünya nüfusunun en az üçte birinin, T. gondii isimli tek hücreli parazitin neden olduğu toksoplazmoz enfeksiyonuna yakalandığı düşünülüyor. İnsanlar evcil kedilerinin kumunu temizlediklerinde veya sadece az pişmiş etle yeterince yıkanmamış sebzeleri tüketerek bu paraziti kapabiliyor.

Araştırmalara göre bu paraziti taşıyan kişilerin gündelik yaşamlarında risk alma olasılığı da artıyor. "Beyin manipülasyonu" diye de anılan bu durumun nasıl mümkün olduğu henüz belli değil.

Yeni çalışmada, Amerikan Kanser Derneği'nden James Hodge ve Anna Coghill liderliğindeki ekip, kanser teşhisi konmadan birkaç yıl önce ölçülen T. gondii antikorları ve gliom riski arasındaki ilişkiyi araştırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, Amerikan Kanser Derneği'nin "Kanseri Önleme Çalışması-II (CPS-II)" isimli çalışmasında yer alan ve Norveç Kanser Kayıt Merkezi'ne bağlı Janus Serum Bankası'nda verileri bulunan katılımcılar incelendi.

Bulgular, söz konusu patojene maruziyetin azaltılmasının, yetişkinlerdeki agresif beyin tümörü riskini etkileyebileceğini ortaya koydu.

Science Daily'nin aktardığına göre gliom nispeten nadir görülen ama epey ölümcül bir kanser. Yalnızca 2018'de dünya genelinde 300 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı, 241 bin kişinin de hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Kötü huylu beyin tümörlerinin çoğu (yüzde 80), gliomdan kaynaklanıyor ve hastaların 5 yıllık sağkalım oranının yüzde 5 olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, T. gondii antikorları ve gliom arasındaki ilişkinin demografik açıdan farklı iki grupta benzer görüldüğünü belirtti. CPS-II'deki kişilerin kan alındığı sırada yaklaşık 70 yaşlarında, Janus Bankası'ndaki kişilerinse yaklaşık 40 yaşında olduğu ifade edildi.

Öte yandan Hodge, "Bulgular, T. gondii'nin her durumda mutlaka glioma neden olduğu anlamına gelmiyor. Gliomdan mustarip kişilerin bazılarında T. gondii antikorları yok ve bunun tersi de geçerli" diye konuştu.

Coghill ise "Bulgular, T. gondii parazitine daha çok maruz kalan kişilerde gliomun meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor" dedi ve ekledi:

Ama şu da unutulmamalı: Gliom teşhisine dair mutlak risk düşük kalıyor ve bulguların daha geniş, daha çeşitli bir grupta tekrarlanması gerekiyor.

Ayrıca çalışmanın yazarları, "bu bulgular ileri araştırmalarda da ortaya çıkarsa, yaygın görülen bu parazite maruziyeti azaltmaya yönelik çabaların, agresif beyin tümörlerinin önlenmesi için ilk somut fırsatı sunacağını" aktardı.


Independent Türkçe, Science Daily, Livescience

DAHA FAZLA HABER OKU