Lice’de görevden alınan ve yerlerine kayyum atanan muhtarlar konuştu

Haklarındaki soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek görevden alınan muhtarlar, karara itiraz edecek

Fotoğraf: AA - Diyarbakır-Lice yolu

Lice Kaymakamlığı'nın kararıyla Baharlar Mahallesi Muhtarı Bahri Narin, Şenlik Mahallesi Muhtarı Fikri Ertaş, Karahasan Mahallesi Muhtarı Hanifi Gülen, Kali Mahallesi Muhtarı Çetin Dirin, Bayırlı Mahallesi Muhtarı Aziz Doğan, Ulucak Mahallesi Muhtarı Mahfuz Mayda, Yünlüce Mahallesi Muhtarı Mekin Yalçın, Yalaza Mahallesi Muhtarı Abdulcebbar Çelik, Serince Mahallesi Muhtarı Sevat Polat ve Uçarlı Mahallesi Muhtarı Vayez Altıntop görevden alınmış, yerlerine kayyum atanmaştı.

Kaymakamlık'tan yapılan açıklamada, ilçede biri tutuklu olmak üzere 11 mahalle muhtarının, haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar nedeniyle idari tedbir olarak ilgili mevzuat çerçevesinde görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi:

Muhtarların, silahlı terör örgütüne üye olma, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, örgütün veya amacının propagandasını yapma, uyuşturucu veya uyarıcı ticareti yapma veya sağlama, kullanmak için uyuşturucu uyarıcı satın alma, kabul etme, bulundurma ve kullanma, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'a muhalefet etmek suçlarından haklarında yürütülen soruşturma ve kovuşturmalar bulunmaktadır. Muhtarlar, bahsedilen kovuşturma ve soruşturmalar tamamlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırılmış olup, yerlerine vekaleten görevlendirmeler yapılmıştır.

 

1.jpeg
Lice Kaymakamı Abdulkadir Çelik 

 

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde Kaymakamlık tarafından görevden alınan 11 muhtar arasında olan ve yerlerine kayyum atanan Baharlar Mahallesi Muhtarı Bahri Narin, Karahasan Mahallesi Muhtarı Hanefi Gülen, Kali Mahallesi Muhtarı Çetin Dirin ve Yünlüce Mahallesi Muhtarı Mekin Yalçın, haklarındaki iddia ve görevden alınma sürecini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Baharlar Muhtarı: Hiçbir delil ve ispat yok

Baharlar Mahallesi Muhtarı Bahri Narin, 3. kez görevden alındıklarını, bir defasında mahkeme kararı ve bir defasında da seçilme yolu ile göreve başladığını hatırlatarak, suçlamaların asılsız olduğu için kısa zamanda göreve döneceklerini umut ettiğini söyledi.

Yöneticileri hukuk dışı ve keyfi davranmakla eleştiren Narin, “Görevden alınma gerekçesi geçen sefer olduğu gibi yine ‘Örgüte yardım ve yataklık’. Hiçbir delil ve ispat yok. Zaten delil olsa hakkımızda dava açılırdı. Hakkımızda dava açılmadan görevden alınıyoruz. Muhtemelen yine birileri iftira attı ve yetkililer de bunu dikkate alıp bizi görevden aldılar” dedi.

Kararı tebliğ etmek için aradıklarında yanımızda mührü de getirmemizi istediklerini ifade eden Narin, kendilerinin daha mühürleri teslim edip görevden alınmadan yerlerine memurların kayyum olarak atandığını öğrendiklerini belirtti.

 

16cb1a36-1b9b-4cdf-8449-055f73bb7b4a.jpg
Bahri Narin / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yapılan haksızlığa karşı dava açıp sonuna kadar haklarını savunacaklarını söyleyen Narin, “Eğer bir hatam veya yanlışım olmuşsa dava açılır ve mahkeme gereğini yapar. Hakkımda dava açılmadan ve ifademize başvurulmadan nasıl görevden alınıyorum. Eminim kısa zamanda mahkeme göreve iade eder ve yanlıştan dönülür” diye konuştu.

Karahasan Muhtarı: Beraat etmeme rağmen görevden alındım

Lice Kaymakamlığı tarafından görevden alınan 11 muhtar arasında olduğunu ve 20 yıldır muhtarlık yaptığını belirten Karahasan Mahallesi Muhtarı Hanefi Gülen, görevden alınmasına gerekçe gösterilen davada mahkeme kararı ile beraat ettiğini ve kararı Kaymakamlığa sunmasına rağmen göreve iadesinin gerçekleşmediğini söyledi.

“Terör örgütüne yardım ve yataklık”tan görevden alınmalarının bahane olduğunu öne süren Gülen, “Kesinleşmiş hiçbir cezam yok ve görevden alınıyorum. İşin doğrusu şudur; Lice Belediyesi önceki kayyum dönemine ait işçilerin görevlerine son verdi. Birileri bunun intikamını almak için bizi görevden aldılar” ifadelerini kullandı.

 

DJI_0151.jpg
Lice şehir merkezi / Fotoğraf: Lice Belediyesi

 

Yünlüce Muhtarı: Neden görevden alındığımı bilmiyorum

Kendisinin hala tam olarak neden görevden alındığını bilmediğini ifade eden Yünlüce Mahallesi Muhtarı Mekin Yalçın, kendilerine soruşturmaların devam ettiğini ama ifade için ne savcılığa ne de mahkemeye kimsenin çağırmadığını söyledi.

4 dönemdir muhtarlık yaptığını ve Kaymakamlık'tan “örgüte yardım ve yataklık” suçlamasıyla görevden alındıklarını öğrendiklerinde şaşırdıklarını vurgulayan Yalçın, “Çok önceden bir defasında jandarmalar eve gelip beni karakola götürmüşlerdi. Bir gün sonra dava bile açılmadan serbest bırakıldım. Bunun dışında ne gözaltına alındım ne de tutuklandım” bilgisini paylaştı.

Yetkililerin “davanız kapanırsa mührünüzü iade ederiz” dediğini hatırlatan Yalçın, sonuna kadar davalarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Kali Muhtarı: Savcılık çağırmadan kendim gittim

2 dönemdir muhtarlık yaptığını, daha önceki görevden alınmanın İçişleri Bakanlığı, son görevden alınmanın ise Kaymakamlık tarafından gerçekleştiğini kaydeden Kali Muhtarı Çetin Dirin, birilerinin “örgüte yardım ve yataklık” iftirası ile görevden alındığını savundu.

 

thumbs_b_c_a271781b466818750c67fdacadc79f84.jpg
31 Mart yerel seçimleri / Fotoğraf: AA

 

Kaymakamlıktan görevli personelin haber vermesinden sonra muhtarlık mührünü teslim ettiklerini aktaran Dirin, “Kimse ifadeye çağırmadı. İfademin alınması ve meselenin takibi için kendim savcılığa gittim. Savcıya mağdur olduğumuzu söyledik” diye konuştu.

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU