İran'dan AB ülkelerine Afgan göçmenler çağrısı

İran Dışişleri: Avrupa Afgan göçmenlerin kabulüyle ilgili üstüne düşeni yapmalı

 Afgan göçmenlerin durumu tartışma konusu / Fotoğraf: AA

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin İran'daki Afgan göçmenlerin ya giderlerini karşılaması ya da bir kısmını kabul etmesi gerektiğini söyledi. 

Arakçi, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında ülkedeki Afgan göçmenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran Dışişleri Bakan Yrd. Arakçi - AA.jpg
İran Dışişleri Bakan Yrd. Arakçi / Fotoğraf: AA

Göçmenler ve mülteciler konusunun uluslararası bir mesele olduğunu ve idaresi ile giderlerinin temin edilmesinin de uluslararası bir sorumluluk olarak kabul edildiğini belirten Arakçi, "İran 40 yıldır Afgan göçmenlerle ilgili misafirperverliğini cömertçe yerine getirmektedir." dedi. 

İran Dışişleri Bakanlığının göçmenler konusunu yıllardır Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB makamları ve Afganistan hükümeti ile takip ettiğini aktaran Arakçi, "Batılı ülkeler Afganistan halkının başına gelen birçok musibetin müsebbibidirler. O nedenle bu konuda görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Arakçi, ABD'nin İran'a yaptırım uyguladığına ve mali kaynaklarını sınırlamak için çaba gösterdiğine işaret etti.

"Bu şartlarda İran'ın yeni taleplerinin olduğu aşikardır. Avrupa ülkeleri, Afgan göçmenlerin kabul edilmesiyle ilgili üstüne düşeni yapmalıdır. AB ya göçmenlerin giderlerini karşılamalı ya da bir kısmını ülkelerine kabul etmeli."

Arakçi, mültecilerin ülkeden çıkarılması ya da geri gönderilmelerinin İran hükümetinin gündeminde olmadığını ancak konuyla ilgili yeni seçeneklerin de ele alınması gerektiğini ifade etti. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU