Yalçın Akdoğan'a göre Saadet Partisi aday çıkararak CHP'ye çalışacak

CHP, 31 Mart'ta 103 bin oy alan SP ile yakın temas arayışında. CHP'li Torun, 2 gün önce SP'yle görüştüğünü söyleyerek, "Amaçları demokrasiye sahip çıkmak" dedi. SP'li Bitmez ise, "Bir parti kazansın, diğeri kaybetsin" anlayışında olmadıklarını söyledi

CHP ve Saadet Partisi, 24 Haziran seçimlerinden önce kurulan millet ittifakının iki üyesiydi. SP, 31 Mart seçimlerinde bu ittifaka dahil olmadı / Fotoğraf: AA

Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesinin ardından gözler diğer adaylarda. 

İlk iki aday arasındaki oy farkının 13 bin olduğu 31 Mart’ta 103 bin oy alan Saadet Partisi’nin yeniden yapılacak seçimler için tavrı henüz netleşmedi.

23 Haziran’da yapılacak seçimlerde SP'nin nasıl bir yol izleyeceğine yönelik istişarelerin devam ettiği bildirilirken CHP ile SP arasında temas yaşandığı iddia edildi.

İddianın sahibi Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun.

Independent Türkçe’ye konuşan Torun, SP ile sürekli görüştüklerini ifade etti.

2 gün önce tekrar bir araya geldiklerini söyleyen Torun şunları söyledi:

“SP ile sürekli temas halindeyiz. Kendileri süreci takip ediyorlar, nasıl bir tavır alacaklarını da karar organlarında ele alacaklar. Onlar bu süreçte bir strateji oluşturmaya çalışıyor elbette. Amaçları demokrasiye sahip çıkmak, ülkenin normalleşmesine katkı sağlamak.”

"Gerekirse genel başkanlar görüşecek"

Seyit Torun, iki parti arasındaki görüşmelerin devam edeceğini ve bu görüşmelerin gerekirse genel başkanlar düzeyinde de gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

"Bir partinin hilafına başka partiyi desteklemeyiz"

Saadet Partisi'nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez partisinin biri kazansın, diğeri kaybetsin anlayışıyla hareket etmeyeceğini belirtiyor. YSK'nın kararını yanlış bulduklarını daha önce de açıkladıklarını söyleyen Bitmez, "Parti tabanının düşüncelerini dinliyoruz. Ama bir partinin hilafına diğer bir partiyi desteklemek gibi bir eğilim içinde değiliz" dedi.

Sadece İstanbul'da değil 4 ayrı yerde daha seçim yapılacağını hatırlatan Bitmez, SP'nin her seçim bölgesi için farklı çalışma yürüttüğünü, İstanbul'un da onlardan biri olduğunu söyledi. Konunun parti yetkili organlarında görüşüldüğünü belirten Bitmez, kararın kısa süre sonra verileceğini ifade etti. 

Yalçın Akdoğan: Amaç siyaseti şekillendirmek

Konuyla ilgili benzer bir iddia da eski Başbakan Yardımcısı, AK Parti Merkez Demokrasi ve Hakem Heyeti Başkanı Yalçın Akdoğan’dan geldi. Akdoğan, Star gazetesindeki yazısında “AK Parti’nin İstanbul seçimlerini kaybetmesi üzerine kurgulanan siyaset mühendisliğinin siyaseti şekillendirme hedefi olduğunu” savundu.

SP’nin henüz seçimle ilgili kararını vermediğini hatırlatan Akdoğan, SP yönetiminin CHP adayı İmamoğlu’na destek olmaktan ve açıktan oy vermekten yana olduğunu iddia ederek şunları yazdı:

"SP, AK Parti'ye yaramaması için aday çıkarmayı düşünüyor"

“Ama stratejik olarak bunun AK Parti’ye yarayabileceği, aday çıkarmadıkları takdirde SP’ye oy veren kitlenin AK Parti’ye de kayabileceği gibi bir endişeleri var. Bu yüzden kendi siyasi varlıklarını göstermek için değil, CHP’ye yaraması, daha doğrusu AK Parti’ye yaramaması için aday çıkarmayı düşünüyorlar. Parti yönetimi Saadet’e oy veren kitlenin kendileri kadar CHP sevdasıyla hareket etmeyeceğini biliyor, bu yüzden onları ‘kontrol etme’ güdüsüyle hareket ediyor.”

İstanbul’da seçime giren küçük partilerin bir kısmının CHP’yi desteklediğini, bazılarının ise SP gibi, “AK Parti’ye yaramasın” anlayışıyla hareket ettiğini savunan Akdoğan, “Bu stratejiyi kendi seçmenini AK Parti’ye gitmemesi için ablukaya alma, izole etme stratejisi olarak tanımlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU