Yunanistan Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu rolünü oynamaya çalışması, görüştüğüm bütün ülkelerin gündeminde

Dendias, ülkesinin Türkiye ile yaşadığı Doğu Akdeniz odaklı ihtilaflarla ilgili değerlendirmelerde bulundu

Fotoğraf: Reuters

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "100 yıl önce Batı'da hasta adam olarak tanımlanan Türkiye'nin şimdi bölgenin büyük değişimcisi olarak Osmanlı İmparatorluğu rolünü oynamaya çalışması, görüştüğüm bütün ülkelerin gündeminde bulunuyor” dedi.

Dendias, Yunanistan'da Kathimerini gazetesine mülakat verdi; Türkiye ile yaşanan Doğu Akdeniz odaklı ihtilaflarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ankara ile başlaması beklenen istikşafi görüşmelerde Atina'nın yapıcı yaklaşım sergileyeceğini söyleyen Dendias, '2000'lerde AB üyeliği adımları atan ve 2016'da son istikşafi görüşmeyi yapan ülke olmaktan çıkan Türkiye'nin artık yayılmacı, yeni Osmanlıcı ve tehditkar bir siyaset izlediğini' iddia etti.

Ankara'nın görüşmelerin gündemini tek taraflı değiştirmesinin baltalama girişimi anlamına geleceği, rotada yeni bir değişikliğe gidilmesine bir tarafın kendi başına karar veremeyeceğinden söz eden Yunan Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin ne 2000'lerin başında Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik adımları atan ülke ne de istikşafi görüşmelerin kesintiye uğradığı 2016'daki ülke olduğunu dile getirdi. Ankara'nın son yıllarda 'yayılmacı, yeni Osmanlıcı ve tehditkar' bir siyaset izlediğini iddia etti.

Yunanistan'ın Akdeniz'de enerji kaynaklarının çıkarılması konusunda Güney Kıbrıs, İsrail, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile kurduğu işbirliğine Türkiye'nin de katılmasını arzu ettiğinden söz eden Dendias, "Ancak Türkiye bu davranışlarından vazgeçmeli ve her bir ülkenin kabul ettiği gibi anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözümünü öngören uluslararası hukuk kurallarına saygılı olmalı" diyerek ekledi:

100 yıl önce Batı'da hasta adam olarak tanımlanan Türkiye'nin şimdi bölgenin büyük değişimcisi olarak Osmanlı İmparatorluğu rolünü oynamaya çalışması, görüştüğüm bütün ülkelerin gündeminde bulunuyor.

İstanbul'da yapılması beklenen istikşafi görüşmelerin 61. turunun 2016'da kesildiği yerden devamından yana olduğunu belirten Yunan Dışişleri Bakanı, şunları söyledi:

İstikşafi görüşmelerin gündemi bellidir ve bu değiştirilemez. 20 yıldır sürdürülen görüşmelerin 61. toplantısı yapılacak. Görüşmelerin tek taraflı olarak genişletilmesine karar vermek, görüşmeleri torpillemek anlamına gelir. Ankara'nın ne denli samimi olduğunu göreceğiz. Biz, görüşmelere samimi ve yapıcı bir niyetle masaya oturmaya hazırız.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU