8 AB ülkesinden bütçenin 4’te 1’ini iklim değişikliğine ayırma çağrısı

Ülkeler ayrıca, AB’nin sera gazı emisyonunu en geç 2050’de, net 0’a indirmesi gerektiğini söyledi

Fotoğraf: The Independent

8 Avrupa ülkesi, Avrupa Birliği (AB) bütçesinin 4’te 1‘ini iklim değişikliğiyle mücadeleye ayırmayı teklif etti.

Teklifi sunan ülkeler arasında, Belçika, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç yer aldı.

Söz konusu ülkeler ayrıca, “en geç 2050’de” AB’nin sera gazı emisyonunu net 0’a indirmesi gerektiğini söyledi.

Yayımlanan ortak bildiride “İklim değişikliği insanlığın ve gezegenimizin geleceği için derin sonuçlar doğurabilecek küresel bir meydan okuma. Etkileri, örneğin geçtiğimiz yazki sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarıyla, şimdiden tüm Avrupa’da hissediliyor” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride ayrıca şu açıklamalara yer verildi:

“Hem özel hem de kamusal finans akışını iklim eylem planına doğru yönlendirmeliyiz. Halen görüşülmekte olan AB bütçesi, bu açıdan önemli bir araç olacaktır: Harcamaların en %25’i, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan projelere aktarılmalı.”

Öte yandan bu açıklamalar, AB’nin en büyük ekonomilerine sahip Almanya, İtalya ve Polonya gibi ülkeler tarafından hoş karşılanmadı.

AB’nin yıllık bütçesi, 2014 - 2020 arasında 900 milyar euro’dan (yaklaşık 5,400 trilyon TL) daha fazla harcama yapılmasına olanak sağlayan uzun erimli mali planlamayla belirleniyor.

AB liderleri perşembe günü Romanya’nın Sibiu şehrinde toplanarak Brexit sonrası birliğin geleceğini tartışacak ve iklim değişikliği gibi kritik konuları masaya yatıracak.

Geçtiğimiz Kasım ayında Londra'nın bazı bölgelerinde trafiği durduran Yokoluş İsyanı protestoları, iklim değişikliği konusundaki farkındalığın artmasını sağladı. AB içindeki tartışma da bu zeminde yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, küresel ısınmayı bilim insanlarının neredeyse imkansız dediği seviyede tutmak için fabrika, araç ve konutların yakıt türlerinin mutlaka değişmesi gerektiği belirtti.

Associated Press’e konuşan Guterres, aksi takdirde iklim değişikliğini yenmek için daha fazlasını yapmaları gerektiğini söylemek üzere dünya liderlerini eylülde BM’ye çağırdığını aktardı.

Dünyanın küçük adımlara değil, büyük müdahalelere ihtiyaç duyduğunu söyleyen Guterres, ülkelerin 2020’den sonra yeni kömür santralleri inşa etmemesini ve 2050’de artık atmosfere doğanın kaldırabileceğinden daha fazla sera gazı salınmamasını istediğini belirtti.

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU