Kongre'yi basanlarla selfie çektirip yağmaya göz yuman polise tepki: "Bu kişiler siyahi ya da Müslüman olsaydı ne yapardınız?"

Amerikan kolluk kuvvetlerinin Trump yanlısı gruplara müsamaha göstermesi sert şekilde eleştirildi

ABD Kongresi'ni basan Donald Trump taraftarlarının kayda değer bir engelle karşılaşmayıp polisle selfie çektirecek rahatlıkta hareket etmesi kolluk kuvvetlerinin uyguladığı çifte standardı gündeme getirdi.

Ülkede siyaset, medya ve sanat dünyasından birçok isim çarşamba günü dünyanın izlediği olayların ardından "Kongre'yi basanlar siyahiler ya da Müslümanlar olsaydı nasıl bir muamele görürlerdi?" diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Ilhan Omar, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Kongre Binası'ndaki güvenlik hatalarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması talebinde bulunarak, "Ulusal güvenliğe milyarlarca dolar harcıyoruz ve bugün Ulusal Başkentimizi kanunsuz bir çeteden koruyamadık. Bu kabul edilemez!" dedi.

Omar bir başka paylaşımında da taraftarlarına günler öncesinden eylem daveti yapan Trump'a tepki göstererek, Başkan'ın Temsilciler Meclisi tarafından azledilmesi ve Senato tarafından görevden uzaklaştırılması gerektiğini söyledi.
 


Çoğunluğu beyazlardan oluşan Trump destekçilerinin kolluk kuvvetlerinin pek fazla mukavemetiyle karşılaşmadan Kongre Binası'nı doldurduğunu gösteren görüntüler şok etkisi yaratırken, Forbes bazı video kayıtlarında kimi polis memurlarının müdahale etmek yerine eylemcilerle selfie çektirdiğini aktardı.
 


Politico gazetesi de 2020 yazında siyahi George Floyd'un Minneopolis'te polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) eylemlerinde "kanun ve nizam" vurgusu yaparak güvenlik güçlerine tam destek veren Başkan Donald Trump'ın bu olaydaki tutumuna dikkati çekti.

Baskının ardından Cumhuriyetçilerin ırkçılık karşıtı eylemler sırasında yaptıkları gibi şiddeti kınayan açıklamalarda bulunması çağrıları yükselirken, kimileri de Kongre Binası'nı basanların siyahiler ya da Müslümanlar olması halinde muhtemelen çok daha sert muamele görecekleri öngörüsünde bulundu.

Gazeteci Craig Melvin paylaştığı tweet'te yıllardır birçok eylemi takip ettiğini hatırlatarak "Merak ediyorum, acaba bu milletin çoğu siyahi ya da kahverengi tenli olsaydı şu an bunlara yapıldığıyla aynı muameleyi görürler miydi?" diye sordu.
 


CNN muhabiri Omar Jimenez de "Geçen yaz Minneopolis'teki eylemlerde, bugün ABD Kongresi'ni basanlardan daha çok kişinin tutuklandığını görmüştüm" dedi.
 


Siyahiler Hayatı Önemlidir hareketiyse 1 milyon takipçili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hepimiz beyazların polisin müdahalesi olmadan Kongre Binası'nı basmasını normalmiş gibi göreceğiniz ha! Ama biz şu lanet hayatlarımızı korumak için eylem yaptığımızda polis bizleri fena benzetiyor. Hadi be!" ifadelerini kullandı.
 


"Bunlar terörist, Ortadoğulu olsalardı 'taraftar' demezlerdi"

TV sunucusu Karamo da Kongre Binası içinde bir duvara asılı haldeki eylemcinin fotoğrafını paylaşarak, "Bu yerli teröristlere, bir başkanı destekleyen barışçıl insanlarmış gibi 'Trump destekçileri' diye atıf yapılan haberlere yazıklar olsun. Bunlar görünür silahları olan teröristler! Ortadoğulu ya da siyahi olsalardı onlara taraftar denmeyeceğini ve hayatta bile olmayacaklarını hayal edin" yorumunda bulundu.
 


Hint asıllı Amerikalı oyuncu Tiya Sircar ise "Bana göre faydalı olmadıkları için normalde 'Ne olurdu?' ile başlayan sorular sormam ama şimdi sizlere soruyorum: Peki bu kişiler siyahi olsaydı ne olurdu? Müslüman olsalardı ne olurdu?" sorularını yöneltti ve "Bu vatana ihanettir. Bu bir kalkışmadır. Dahası, söyleyebileceğim kadarıyla kolluk güçlerinden çok az bir müdahale gördüler" diye ekledi.
 


Çarşamba günü dünyanın kaygıyla izlediği olayda Washington DC'deki Kongre'ye adeta ellerini kollarını sallayarak giren saldırganlar bina içinde yağma eylemlerine karışırken, bir Trump destekçisi, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ofisine girerek ayaklarını masasının üstüne koyacak kadar rahat davranmıştı.


Independent Türkçe, Forbes, Politico

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU