Merkel, ortak aşı politikasını eleştiren Sağlık Bakanı’nın yetkilerini aldı

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın Fransa Hollanda ve İtalya'ya "Merkel'in 27 ülkeye jest planı yüzünden bize aşı kalmadı" diye mektup yazması Başbakan Merkel'in tepkisini çekti

Almanya Sağlık Bakanı Spahn, Fransa, Hollanda ve İtalya’ya, "Merkel'in 27 ülkeye jest planı yüzünden bize aşı kalmadı" diye mektup yazdı / Fotoğraf: Reuters

Almanya’da geliştirilen ve üretilen BioNTech aşısı, ülkede krize neden oldu. Sözcü’de yer alan habere göre, İngiltere, ABD, İsrail, Çin ve Rusya'nın aşılamaya çok erken başlaması, “Bizim aşıyı başkaları oluyor. Biz olamıyoruz” diyen Almanların tepkisini çekti.

Başbakan Angela Merkel, aşı politikasında AB ile ortak hareket edilmesini eleştiren ve Fransa, Hollanda ile İtalya'ya mektup yazıp, “Bu yüzden büyük devletlere kalmadı” diyen Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın aşı konusundaki yetkisini alarak aşı politikasına bizzat el koydu.

Krizin en büyük nedeni, tüm bu politikaların sonunda AB'nin sadece BioNTech aşısı seçeneği ile karşı karşıya kalırken, diğer ülkelerin üç aşıyı birden başlatmış olmaları.

Merkel yeni ekip kurdu

Bakan Spahn, Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, ‘Avrupa Birliği'nde herkese jest yapma uğruna’ büyük devletleri Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda'ya aşısız bıraktığını savundu. Bu mektup Merkel'in tepkisini çekti.

Daha önce de parti içindeki çeşitli görevlendirmelerde Spahn ve ekibinin desteklediği adaylar kazanmış ve Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble de, Spahn'a destek vermişti. Görevden ayrılmasına yaklaşık 8 ay kalan Merkel ise son gelişmeler üzerine aşı için yeni bir ekip oluşturdu. Bu ekipte Sağlık Bakanı Jens Spahn bulunmuyor.

AB, 2 milyar doz aşı sipariş etti

Avrupa Birliği, 6 üreticiden 2 milyar doz aşı ısmarladı ancak kış başladığında salgın beklenenden hızlı arttı. Pahalı olan BioNTech/Pfizer ile Moderna'nın dışında, ucuz AstraZeneca ve diğerleriyle de anlaşan AB, bu kez o aşılar yetişmediği, ölümler de arttığı için kamuoyu baskısıyla karşılaştı. Pahalı aşılardan daha fazla almayan AB şimdi bu açığı kapatmaya çalışıyor.

AstraZeneca henüz AB'de onaylanmadı. Fransız aşısı Sanofi'de aksilikler çıktı ve özellikle Almanya, Avrupa'da İngiltere'nin gerisinde kaldı. Birleşik Krallık’ta şu an BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşıları uygulanıyor. Almanya'da ise sadece BioNTech aşısı yapılıyor.

Sağlık Bakanı Spahn, aşı kampanyasındaki sıkıntılara karşı halktan "sabır" istedi

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ise, son günlerde kamuoyunda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının temini konusundaki sıkıntılar nedeniyle yapılan eleştirilere karşı hükümeti savunarak halktan "sabır ve dayanışma" talep etti.

Jens Spahn, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, aşılamanın başladığı günleri güven dolu günler olarak niteleyerek, işlerin insanların beklediği gibi yürümemesini eleştirmelerini anlayışla karşıladığını ve hataların düzeltileceğini belirtti.

Spahn, yaz aylarında ülkede yaşayan herkesin aşı vurulma imkanına sahip olması için çabaladıklarını ifade ederek, "Yeterince hatta fazlasıyla aşı sipariş ettik" dedi.

Moderna ve BioNTech-Pfizer şirketlerinden 130 milyondan fazla aşı siparişi verdiklerinin altını çizen Spahn, "Salgından çıkış yolu çok fazla dayanışma ve sabır ile mümkün" ifadesini kullandı.

Spahn ayrıca bugüne kadar Almanya'da 400 bin kişinin aşı vurulduğunu sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Sözcü, AA

DAHA FAZLA HABER OKU