Papa rahip ve rahibelerin cinsel taciz olaylarını bildirmelerini şart koşan kararname çıkardı

Yeni düzenlemeye göre taciz vakalarını yetkililere ileten Katolik din görevlileri koruma altında tutulacak

Papa Françesko / Fotoğraf: The Independent

Tom Batchelor – The Independent

Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Françesko, tüm rahip ve rahibelerin cinsel taciz olaylarını ve bu konuyu örtbas etme girişimlerini yetkililere bildirmesini öngören bir kararname yayımladı.

Ruhban sınıfındaki 1 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren bu beklenmedik düzenlemeye göre taciz vakalarını bildirenler koruma altında tutulacak.

Yeni kararname, dünyanın birçok yerindeki piskoposluk bölgelerinin söz konusu iddiaları gizlilik esasına göre ele alacağı bir sistemin oluşturulmasını şart koşuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çocuklara yönelik cinsel taciz, yetişkinlerin uygunsuz cinsel davranışı ya da çocuk pornografisi bulundurma gibi eylemlere dair ellerinde “inandırıcı deliller” bulunan rahip ve rahibeler bundan böyle şahit olduklarını yetkililere bildirecek. 

Yeni kurallar, taciz ve benzeri suçlarla ilgili geçmiş vakaları da kapsayacak. Ancak karar, şüpheli taciz vakalarının polise bildirilmesini zorunlu kılmıyor.  

Kararname uyarınca taciz vakasını bildiren mağdurların dinlenmesi ve desteklenmesini de isteyen Papa, bu kişilere manevi, tıbbi ve psikolojik yardım sunulması gerektiğini belirtti. Ancak bununla birlikte yeni düzenleme mağdurlara maddi tazminat ödenmesini öngörmüyor. 

Ruhban sınıfını cinsel taciz vakaları karşısında seslerini çıkarmaya teşvik eden kararnameyle birlikte Vatikan'ın gelecek yıllarda çok sayıda taciz ve örtbas haberiyle karşı karşıya kalması bekleniyor. 

Vatikan, bu  tür bir düzenlemenin Katoliklerin azınlık olduğu yerlerde kiliseyi tehlikeye atabileceğini savunuyordu.

Papa Françesko, seleflerine kıyasla cinsel taciz sorununa daha güçlü bir karşılık vereceğini söylemiş ve “dünya üzerinden silinmesi gereken” bu suça karşı “topyekün savaş ”çağrısında bulunmuştu. 

Bununla birlikte Vatikan, bu yılın başlarında Avustralyalı kardinal George Pell’in çocuklara cinsel tacizde bulunma suçlamalarından hüküm giymesiyle birlikte bir kez daha eleştirilerin hedefi haline gelmişti.

Ne var ki Papa, polis soruşturmasının sürdüğü yıllarda kardinalin Vatikan’da mali danışmanlık ve ekonomi bakanlığı görevine devam etmesine izin vermişti. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU