Trans kadınların bir yıllık hormon tedavisinden sonra da atletik üstünlüğü koruduğu belirlendi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin mevcut yönergelerine atıfta bulunan araştırmacı, "Komite bunları hazırlarken çok fazla veri yoktu. Ama şimdi biraz daha var" ifadelerini kullandı

Araştırmaya göre trans atletlerin benimsedikleri cinsiyetle daha uyumlu bir performans sergilemesi iki yılı buluyor (Unsplash)

Yeni bir araştırma, transseksüel kadınların hormon tedavisi gördükten bir yıl sonra bile atletizmde cisgender (doğduğunda aftedilen cinsiyetle cinsel yönelimi aynı olan) kadınlardan daha avantajlı olduğunu gösterdi. 

British Journal of Sports Medicine isimli akademik dergide yayımlanan bugular, cinsiyet geçişi evresindeki olimpik sporcular için şart koşulan bir yıllık mevcut bekleme süresinin yetersiz kaldığı anlamına gelebilir.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi şu anda trans kadınların bir yıl boyunca hormon baskılayıcı ilaçlar kullanmasını şart koşuyor ama yeni çalışmanın ardındaki uzmanlar bu sürenin uzatılabileceğini düşünüyor.

Çalışmanın başyazarı, pediyatrist Dr. Timothy Roberts, "Olimpik seviyede iki yıllık bekleme süresinin bir yıldan daha gerçekçi olduğunu söyleyebilirim" dedi ve ekledi:

Bir yılın sonunda trans kadınlar, cisgender kadınlardan hala daha avantajlı oluyor.

Russia Today'in haberine göre Roberts ve meslektaşları, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 5 yıllık verileri kullandı ve cinsiyet geçişi sürecine giren üyelerin düzenli fiziksel muayenelerdeki performanslarını inceledi.

İncelemenin sonucunda trans atletlerin benimsedikleri cinsiyetle daha uyumlu bir performans sergilemesinin iki yıl sürdüğü ortaya çıktı.

Ancak veriler, trans kadınların iki yıl sonra bile 2,4 kilometrelik koşuda cisgender kadınlardan yüzde 12 daha hızlı koştuğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC'ye konuşan Roberts'ın aktardığına göre, araştırmada gözlemlenen trans kadınlar, hormon tedavisine başladıktan sonraki ilk iki yıl boyunca yüzde 10 oranında daha fazla şınav, yüzde 6 oranında da daha fazla mekik çekebildi. Ancak iki yılın ardından, "cisgender kadınlarla epey eşdeğer" hale geldiler.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin mevcut yönergelerine atıfta bulunan Roberts, “Komite bunları hazırlarken çok fazla veri yoktu. Ama şimdi biraz daha var” ifadelerini kullandı.

Olimpiyat komitesine yönerge hazırlığında danışmanlık eden tıbbi fizikçi Joanna Harper ise bu çalışmadan, transeksüel kadınların nihayetinde atletik görevlerde cis kadınlarla eşit hale gelebileceğini çıkarsadığını ifade etti.

Ancak Harper'a göre bulgular, spor organizasyonlarında trans kadınların cisgender kadınlarla rekabet edebilmesi için iki yıl testosteron baskılayıcı ilaçlar kullanması gerektiği anlamına gelmiyor.

Tüm avantajların ortadan kaldırılması gerekmez. Trans kadınların, cisgender erkeklerden çok cisgender kadınlara benzer performanslar göstermesi yeterli.

 

Independent Türkçe, Russia Today, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU