Yetersiz yağışlar enerji üretimini de etkiledi... Kuraklık elektrik maliyetlerini artırabilir

Hazırlanan raporda, yetersiz yağışların hidroelektrik üretimini düşürdüğü ve bu durumun üretim maliyetlerini artıracağı kaydedildi

 Hidroelektrik Santrali (HES) / Fotoğraf: İHA

Türkiye'nin birçok bölgesinde, sonbahar ve kış aylarındaki yetersiz yağışlar nedeniyle barajlardaki doluluk oranları gün geçtikçe azalmaya devam ediyor.

2020'nin yetersiz yağışlarla sona ermesinin ardından, umutlar 2021'in ilk 4 ayında düşmesi beklenen yağışlara çevrildi.

Söz konusu kuraklık, baraj ve tarımla birlikte başka alanları da etkilemeye başladı.

Su Politikaları Derneği tarafından hazırlanan raporda, kuraklığın 2021'de de devam etmesinin hidroenerji üretimine ve elektrik enerjisi birim maliyetine olumsuz etki edeceği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hidroelektrik enerjinin payı geçen yıla göre yüzde 15 azaldı"

Geçen yıl ülkenin çeşitli bölgelerinde ölçülen nehir akımı değerlerinin, ortalamanın altında olduğunun vurgulandığı raporda şunlar kaydedildi:

2020  yılında ülkemizin  belirli bölgelerinde yağışlardaki azalma hidroelektrik enerjinin toplam içindeki payını bir önceki yıla nazaran yüzde 15 oranında azaltmıştır. Meteoroloji uzmanları ve iklimbilimcilerin 2021 yılının ilk aylarında da yağışların normalin altında gerçekleşme ihtimalinden söz etmeleri de endişeleri arttırmaktadır.

Yağışlardaki azalmanın etkisi ile Kasım ayından itibaren nehir tipi HES’lerin üretimlerinin, ortalama değerin altına indiğinin belirtildiği raporda, "2020 Kasım ayında  barajlı HES’lerin üretiminin toplam üretim içindeki payı bir önceki yılın yüzde 16 olan değerinden  yüzde 10 ‘a gerilemiştir. Bir diğer deyişle  tüketim talebi  artmasına rağmen 2020 Kasım ayında barajlı HES’lerde bir önceki yılın Kasım ayına nazaran 1.12 milyar KWh daha az enerji üretilmiştir" denildi.

Raporda, hidroelektrik enerji üretiminin azaldığı dönemde elektrik talebinin, doğalgaz santrallerinden karşılandığı vurgulanarak, bu durumun pik saatlerde enerji maliyetinin artmasına neden olacağı dile getirildi.

Raporda ayrıca şunlar kaydedildi:

Ülkemizde toplam elektrik enerjisi’nin yüzde 72 ‘si  hidroenerjinin yüzde 50’si serbest üretim şirketleri tarafından sağlanmaktadır. Önümüzdeki dönemde yağışların normalin altında seyretmesinin etkisi ile hidroenerji üretiminin payında azalma ihtimali bulunmaktadır. Su yönetiminin olduğu gibi enerji yönetiminin de olası hidrolojik kuraklığı dikkate alan bir üretim ve enerji temini planlaması  yapması faydalı olacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU