23 Haziran'da ittifaklar dışındaki partiler ve bağımsız adaylar ne yapacak?

Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmesi sonrası gözler AK Parti ve CHP dışındaki diğer partilere ve bağımsız adaylara çevrildi

 

Daha önce 23 Haziran’da yapılacak seçimlere girmeme kararı aldıklarını duyuran TKP bugün yeni bir açıklama yaptı.

31 Mart’taki seçimlerde Zehra Güner Karaoğlu’nu aday gösteren TKP 10 bin 349 oy almıştı.

TKP: Yeni bir karar alacağız

TKP Merkez Komitesi, bugün yaptığı açıklamada “boykot seçeneğinin etkili olmadığına” vurgu yapılarak yeni bir karar alınacağı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Seçimleri boykot seçeneğinin bir an önce gündemden düşürülmesi için çaba sarf edenlerin, bunda ciddi bir başarı sağladıkları görülmektedir. TKP, hukuksuzluğun hızlı ve kesin bir şekilde kendini kabul ettirmesinin, bundan sonra olacaklar açısından da sakıncaları olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Partimiz, gereklerini anlatmaya çalıştığı bu seçeneğin güçlenmemesi durumunda yeni bir değerlendirme yapacaktır. Halkımız, bu değerlendirmenin sonucunda alacağımız kararların, AKP’nin ve Erdoğan'ın elini güçlendirecek unsurlar taşımayacağından ve TKP’nin tarihsel misyonlarını güçlendirecek nitelikte olacağından emin olabilir.”

SP'de istişareler sürüyor

23 Haziran’daki tavrı merak edilen partilerden biri ise Saadet Partisi. SP’nin adayı Necdet Gökçınar 31 Mart’ta 103 bin oy almıştı.

SP içinde, partinin 23 Haziran’da nasıl bir yol haritası inceleyeceğine yönelik istişareler sürüyor. 

DSP'den farklı açıklamalar

YSK’nın iptal kararının ardından 23 Haziran’da yenilenecek olan seçime girmeme yönünde sinyal veren DSP kanadından bugün farklı bir açıklama geldi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü köşesinde DSP’nin seçimlerde 30 bin 884 oy alan adayıyla konuştu. Aksakal Selvi’ye şunları söyledi:

"“İlçelerle birlikte 110 bin oy aldık. Büyükşehirde 30 bini DSP’ye gitti, 80 bini Ekrem İmamoğlu’na oy verdi. Eli CHP’ye gitmeyen bir seçmen kitlesi var. Bunlar kime oy verecek? Onu dikkate alarak bir değerlendirme yapacağız.”

BTP ve DP'nin kararı bekleniyor

22 bin oya sahip Demokrat Partili aday Ersan Gökgöz’ün 23 Haziran’da aday olup olmayacağına ise Pazartesi günü DP’nin İstanbul teşkilatının toplantısında karar verilecek. 

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) adayı Selim Kotil dün partisinin İstanbul teşkilatıyla bugün ise Genel Merkeziyle bir araya geldi. BTP’nin nihai kararının çok geçmeden açıklanması bekleniyor.

En fazla oy alan bağımsız aday İmamoğlu lehine çekildi

Geçen seçimlerde 2 bin 430 oyla bağımsız adaylar içinde eazla oy alan Özge Akman seçimlerden Ekrem İmamoğlu lehine çekildiğini duyurmuştu.

En fazla oy alan ikinci aday Doğan Duman ise “seçime devam” kararı aldı.

İmamoğlu lehine seçimlerden çekilen diğer bağımsız adaylar ise Aysel Tekerek, Hazer Oruç Kaya.

581 oy alan bağımsız aday Muhammet Ali Canca da seçimlere gireceğini duyurdu.

Diğer adayların toplam oyu 224 bin

CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AK Parti adayı Binali Yıldırım arasındaki oy farkının 13 bin 729 olduğu 31 Mart seçimlerinde, meclis dışındaki siyasi partiler ile bağımsız adaylar 224 bin oy almıştı.
 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU