HDP’nin kayyumlardan devraldığı belediyelere X-Ray cihazları yerleştirildi, polis konuldu

31 Mart’ta HDP’li adayların seçildiği Mardin, Cizre, Silopi ve İdil belediye binaların giriş çıkış noktalarına X-Ray cihazları yerleştirildi

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden kazandığı kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinin girişlerine önceki gün akşam saatlerinde İçişleri Bakanlığı talimatıyla X-Ray cihazı ve kulübeler konuldu. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne (DBB) de X_Ray ve polis kulübesi konulmak istendi ama DBB ile Sur ve Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları, Belediye Meclis üyeleri ve halk karşı çıktı. 

Şırnak Valiliği, polis kontrol noktalarının “emniyet tedbirleri” kapsamında yerleştirildiğini belirtirken, HDP’li belediye başkanları uygulamaya tepki gösterdi.

Mardin, Cizre, Silopi ve İdil belediye başkanları konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuştu. 

Cizre Belediye Başkanı: Hukuk işlemiyor

Cizre Emniyet Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu X-Ray cihazının bina içerisinde durduğunu aktaran Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ, cihazın başında bekleyen polislerin halkı hem kimlik kontrolü hem de üst aramasından geçirdiklerini söyledi.

 

thumbs_b_c_ef3d3c3ff16a0e1dd54fea43e9983d65.jpg
Cizre Belediyesi

 

Zırığ, belediye binasının sevk ve idaresinde başkanın yetkili olduğunu hatırlatarak, uygulamanın kendi görev alanları içerisinde ve görüşleri alınmadan uygulanan bir tedbir olduğunu belirtti.

Hukuksuz bulduğu uygulamanın kaldırılması için Emniyet Müdürlüğü’ne talepte bulunduklarını aktaran Zırığ, şöyle devam etti:

“Kendileri bunun hukuka aykırı olduğunu itiraf ettiler fakat uygulayacaklarını söylediler. Biz de bu konuda kaymakamlığa yazı yazarak böyle bir şeye ihtiyaç olmadığını, kendi güvenlik sorunlarımız varsa kendimiz alabileceğimizi ifade ettik. Yalnız valiliğin hemen ardından yazmış olduğu bir duyuru vardı internet sitesinde. İşte güvenlik önlemleri alınmıştır. Cizre Belediyesi’nde terör faaliyetlerinden kaynaklı hizmetin aksamaması yönünde böyle bir uygulamaya gidildiğini açıkladılar. Orayla yine gerekli bilgilendirmeyi yapacağız ve kendimiz güvenliğimizi alabiliriz buna ihtiyaç duymuyoruz. Varsa böyle bir durum bizimle paylaşmaları koordineli bir şekilde böyle bir karar alınabilir. Mevzuat gereği de bu işlem böyle yürüyor. Fakat maalesef çok da burada hukukun işlemediğini kendileri zaten itiraf ediyorlar.”

 

icisleri-bakanligi-tarafindan-yayinlanan-kanun-hukmunde-kararname-001.jpg
Silopi Belediyesi

 

Silopi Belediye Başkanı: Biz kendi güvenliğimizi sağlarız

Talep etmemelerine rağmen güvenlik gerekçesiyle belediye girişine kulübe konulduğunu belirten Silopi Belediye Eş Başkanı Süleyman Şavluk, X-Ray cihazlarının olduğunu ve kendi güvenliklerini sağlayabileceklerini söyledi.

Hem girişte hem de binanın içinde zabıtalardan oluşan güvenlik güçleri bulunduğunu hatırlatan Şavluk, devamında şu bilgileri paylaştı: Kulübenin kaldırılması için talepte bulunduk. Zaten belediyede iki yerde güvenlik görevlilerimiz var. Gerek girişte güvenlik görevlilerimiz var, bir de bina girişinde X-Ray cihazımız olmak üzere iki yerde güvenlik sağlanıyor. Böyle bir ihtiyaç yok.

İdil Belediye Eş Başkanı: Yetkililere belediyenin karakol olmadığını söyledik

İdil Belediye Eş Başkanı Murat Şen, kendilerinin kimseden güvenlik ile ilgili bir taleplerinin olmadığını, belediyenin halk belediyesi olduğunu ve kapılarının sürekli açık olması gerektiğini kaydederek, uygulama için gelen emniyet birimlerine belediyenin karakol olmadığını söylediklerini ifade etti. 

 

kayyum-belediye-sb.jpg
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi / Fotoğraf: AA

 

Bina girişine yerleştirilen X-Ray cihazı ve kulübenin kaldırılması için Kaymakamlığa talepte bulunduklarını ifade eden Şen, şöyle devam etti:

“Doğrusu cihazlar niye kuruldu henüz bunu bile anlamış değiliz. Toplam 26 belediye uygulamanın sonlandırılması için başvuruda bulunacağız. Yüzde 70’in üzerinde oy alan belediyeyiz. Biz halka hizmet için varız. Halkın gözünde bu tür uygulamalar hiç hoş değil. Tasvip etmediğimiz şeyler, belirtmek isteriz. Şu anki mevcut uygulamada halk tekrar bir karakol merkezine girer gibi aranıp sonra gönderiliyor. Halkla belediye arasına girmeyin dedik ve akabinde X-Ray cihazı ve kontrol noktası kurdular.”

“İkinci bir emre kadar uygulama devam edecekmiş”

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nden ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, gelen yetkililerin uygulamanın ikinci bir emre kadar devam edeceğini ve amaçlarının Başkan Ahmet Türk’ün güvenliğini sağlamak olduğunu söylediklerini belirtti.
Kurulan X-Ray cihazının belediyenin envanterine kayıtlı olduğunu belirten yetkili, devamında şunları söyledi:

 

aaa3-13.jpg
MArdin Büyükşehir Belediyesi / Twitter

 

“Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlamış. Hukukçu arkadaşlarımıza gelen güvenlik güçleri uygulamayı İçişleri Bakanlığı'ndan aldıkları talimat gereği yaptıklarını söylüyor. Başkan ve dış çevrenin güvenliğini sağlamak için kamera dairesinin kontrolünü aldılar. Bu uygulamayla giriş çıkışları kontrol altına almak istiyorlar. Yani bir açıdan kanunsuz iş yaptıklarını kabul ediyorlar. Çünkü uygulamanın hiçbir dayanağı yok.”

HDP: Uygulama tamamen keyfi ve hukuk dışıdır

HDP, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada X-Ray ve kontrol kulübelerini eleştirerek kazandıkları kentlerde inşa edilmeye çalışılan yeni rejimin Türkiye'nin tamamına ihraç edilebilecek bir laboratuvar haline getirilmek istendiği yorumunda bulundu. 

“Tarihsel olarak uygulana gelen bu hukuksuzluklar bugün bambaşka bir boyut kazanmıştır” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada “Tamamen keyfi ve hukuk dışı olan uygulamanın kayyum uygulamasının bir devamı ve asla kabul edilemez” olduğu belirtildi.

HDP açıklamasında şu değerlendirmeye yer verildi:

“Hiçbir hukuki dayanağı olmayan, belediye eş başkanlarının ve yönetimin bilgisi ve rızası dışında belediye binaları karakollara çevrilerek kamu tüzel kişiliği tekrar gasp edildi. Cizre, Silopi ve İdil'de belediye binalarına yerleştirilen x-ray cihazlarıyla halk iradesinin tecelligahı olan belediyeler kuşatılmaya çalışılmaktadır. Uygulama keyfi ve kabul edilemezdir.”

Şırnak Valiliği: Terör eylemi duyumları alındı 

Şırnak Valiliği de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. 8 Mayıs tarihli açıklamada, "Bazı belediyelere yönelik kaos oluşturmak ve huzur ortamını bozmak amacıyla terör eylemi yapılabileceği duyumları sıklaşmıştır. Terör eylemlerini engellemek maksadıyla alınan tedbirler çerçevesinde kamu hizmetlerinin aksamadan devam etmesi ve vatandaşlarımızın güvenliği için Cizre Belediyesinde gerekli önlemler alınmıştır" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU