Faik Öztrak: Son 39 gün şirket bilançolarına 136 milyar TL zarar olarak yansıdı

Cumhuriyet Halk Partisi sözcüsü Faik Öztrak'ın basın toplantısının gündemi ekonomik verilerdi. 1 Nisan'dan itibaren dolardaki 69 kuruşluk yükselişin piyasaya yansımalarını değerlerdirdi

Faik Öztrak'ın açıklamalarından önemli bölümler:

“1 Nisan’dan bugün kadar TL, dolar karşısında yüzde 11,2 değer kaybetti. Yeniden belirsizlik ortamına döndük. Yapılanların maliyeti yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bu değer kaybıyla TL bize benzeyen ekonomiler içinde en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Türkiye’nin borç ödeyememe risk primi yükseldi. Risk algısı arttı. Tek cümleyle Hazine’nin yurtdışından borçlanma maliyeti artacak. Faizler bugünkü seviyesinde kalırsa gelecek olan ilave yük 4 buçuk milyar Türk Lirası. Bu burada durmuyor, işsizlik pahalılık olarak milletin sırtına binecek."

"Sandık darbesi milletin sırtına yük bindirdi"

Dolar kurunda meydana gelen 69 kuruşluk artık şirket bilançolarına zarar olarak yansıyacak. Şirketlerin piyasa değeri 29 milyar Türk Lirası düştü. Seçim belirsizliği hadisesi ve sandık darbesinin şirketlere faturası 136 milyar Türk Lirası. Bu da burada kalmayacak. İşten çıkarmalar, zam ve yoksulluk olarak geri dönecek. Sandık darbesi sadece şirketlerin değil milletin sırtına da büyük yük yükleyecek. Şu anda her bir vatandaşın üstüne binen dış borçtan gelen 307 milyar Türk Lirası. Borç artarken gelir erdi. Asgari ücret son 39 gün içinde 41 dolar gerilemiş oldu."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Millet geçim, bunlar seçim derdinde"

"6 Mayıs darbesi sadece Ekrem İmamoğlu’nu, İstanbulluları değil 82 milyonu mağdur etti. Tek bir kişinin isteği için 82 milyonun hakkı yendi. Darbeciler ramazanın ilk orucunu kul hakkı yiyerek açtılar. Milletimiz seçim değil geçim derdindi. İş dünyasının feryadına Cumhurbaşkanı “Haddini bil” diyerek cevap veriyor. Erdoğan 24 Haziran seçimlerinden önce verin yetkiyi, dolarla nasıl uğraşılır göreceksiniz diyordu. Nasıl uğraştığını gördük. Dolar da faiz de aldı başını gitti. Millete verdiğin sözleri unutacaksın, ekonomiyi yangın yerine çevireceksin. Feryat ettiğinde de haddini bildireceksin. Kendini oralara kimin oturttuğunu artık hatırlamıyorlar. Akıllarında varsa yoksa İstanbul ve rantı var. Derdime çare diyenlere basıyorlar fırçayı. Son 1 yılda 872 bin yurttaşımız işten atılmış. Yoksulluktan millet böbreğini satışa çıkarıyormuş aldırmıyorlar. Anlaşılan damat bakan da kayınpederine bu tabloyu açıkça anlatmıyor. Akıllarında varsa yoksa İstanbullunun İmamoğlu’na verdiği koltuk var. Millet geçim derdinde bunlar sahte seçim derdinde. 23 Haziran’da İstanbul’da daha büyük bir zafer kazanacağız. Milletin verdiği yetkinin hukuk cinayeti ile gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Her şey çok güzel olacak.”

İmamoğlu için kampanya

“Bazı bankalar bu gönderilen bağış kısmına İmamoğlu’nun ismi yazıldığı için iade ediyorlarmış, alıcı adına CHP yazarsınız bu sıkıntı önlenmiş olacak.”

Bahçeli’nin dokunulmazlık çağrısı

"Bahçeli’nin dokunulmazlıkla ilgili bir açıklaması oldu. Bu açıklamanın ne olduğunu anlamadık."

"YSK’nın Kılıçdaroğlu tepkisi"

“Yüksek Seçim Kurulu işlediği suçların telaşı içindedir. İşlemiş oldukları hukuk cinayetinin üstünü örtmeye çalışıyorlar. Demokrasiyi bitirmeye çalışanlara sessiz kalmayacağız. Haksızlık karşısında susmanın dilsiz şeytanlık olduğunun bilincindeyiz. Bütün bu telaşlar ve ifadeler şunu gösteriyor; maddi temelden yoksun unsurlara dayanarak bu seçim keyfi bir şekilde iptal edilmiştir. Bir laf vardır minareyi çalan kılığını hazırlar diye, bu sefer çalan kılıfını hazırlayamamıştır.”

AK Parti’nin videolu  mesajı

“Bu işin üstünü öyle kliplerle broşürlerle örtemezler. Altını çizdikleri noktalar YSK’nın kararlarında yok nereden bulmuşlar bunları. Milletin tamamını mağdur etmişlerdir. Bakalım işler nereye kadar gidecek hep beraber göreceğiz. Tencere boş arkadaşlar. Milletimiz İmamoğlu’nun gasp edilen hakkını iade etmek için bilenmiştir, daha da bilenecektir. Bu yüzyılın en önemli mağduriyetlerinden biri olan bu mağduriyeti ortadan kaldıracaklardır”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU